110 miljoen euro. Dat is het geschatte bedrag aan onnodige kosten die de belastingbetaler moest uitbetalen aan grote farmabedrijven die oude medicijnen verkochten aan een premiumprijs. Dit onder een nieuwe naam en met nieuw etiket. Grootschalig onderzoek door Het Laatste Nieuws wijst uit dat zo minstens zeven geneesmiddelen onterecht als gloednieuw werden verkocht, aan een prijs die tientallen keren hoger ligt dan wat strikt noodzakelijk was.

Het Laatste Nieuws onderzocht zeven medicamenten die worden terugbetaald door onze gezondheidszorg. Enkele jaren geleden werden ze als nieuwe producten gelanceerd, maar in werkelijkheid bleken het gewoon heruitgaven van – in sommige gevallen decennia – oude geneesmiddelen. Het gaat om medicijnen die heel eenvoudig door apothekers zelf kunnen bereid worden, voor een fractie van de prijs. Voor één medicament heeft de overheid 130 keer meer betaald dan noodzakelijk.

Een van de farmabedrijven: “Nu is ons medicijn quasi even goedkoop als het generische middel”

Het opzet van het onderzoek is relatief eenvoudig. HLN liet elk van de geteste medicamenten door een apotheker te laten maken. Die kostprijs vergeleek men met de prijzen van de ‘recent gelanceerde’ producten. En dat levert een verschil op van 110 miljoen EUR.

De farmasector ontkent de aantijgingen en stelt dat de medicamenten verschillen qua kwaliteit. “Wij hebben voor ons geneedsmiddel (Revatio, red.) bovendien ook geïnvesteerd in een volledig nieuw klinisch onderzoeksprogramma, dat moet je meerekenen in de waarde”, zo vertelt men bij Pfizer, één van de betrokken bedrijven, in Het Laatste Nieuws“Bovendien hebben we na het aflopen van het patent in 2012 al een prijsverlaging doorgevoerd, nu is ons medicijn quasi even goedkoop als het generische middel.” Maar waar Revatio toegeeft drie vierden duurder te zijn dat het zelfbereide middel, blijkt uit het onderzoek dat het gaat om een viervoud in prijs.

Geen donder bij heldere hemel

Bij de mutualiteiten en Apothekersbond APB schrikt men echter niet van het onderzoek. Men roept op tot betere regelgeving om dit soort ‘oplichting’ van de sociale zekerheid te verhinderen.

(Lees verder onder de tweet.)

Het Laatste Nieuws gaf tot slot nog een lijst mee met de geteste medicijnen. Hierbij wat onze ziektezorg ervoor moest betalen, naast het bedrag dat zou kunnen uitgegeven zijn bij zelfbereide recepten.

1. AFINITOR – 83 miljoen euro – 2,6 miljoen euro (= 32 x minder)
2. REVATIO – 20 miljoen euro – 5 miljoen euro (= 4 x minder)
3. LITAK – 308.000 euro – 43.000 euro (= 7 x minder)
4. CAYSTON – 10 miljoen euro – 1 miljoen euro (= 10 x minder)
5. CYSTADANE – 1,2 miljoen euro – 650.000 euro (= 2 x minder)
6. TEPADINA 350.000 euro – 63.000 euro (= 5 x minder)
7. GLIOLAN 3,9 miljoen euro – 30.000 euro (= 130 x minder)

Het totaal komt zo neer op 118.758.000 euro versus 9.386.000 euro.