De afgelopen tien jaren nam de prijs van cannabis of wiet in Europa flink toe. Maar ook de potentie van het goedje is gegroeid. En hierdoor wordt de drug gevaarlijker. Het risico op psychoses en schizofrenie is hierdoor toegenomen, zo blijkt uit een studie aan de University of Bath en King’s College London gepubliceerd in het tijdschrift Addiction en brengt Het Laatste Nieuws.

De studie verzamelde data van 28 verschillende EU-lidstaten plus gegevens uit Noorwegen en Turkije. Men beschouwde in de studie niet alleen het aantal verslaafden, maar in het bijzonder de internationale drugmarkt en de effecten van evoluties in die markt. En wat blijkt? Tussen 2006 en 2016 steeg de prijs van cannabis (met €5) en het derivaat hasj (met €4) per gram tot respectievelijk €12,22 en €12,27. Tegelijk groeide de concentratie van de werkzame, maar schadelijke stof THC. Dit respectievelijk met 10% en 17% voor marihuana en hasj. Het aandeel cannabidiol (CBD), dat gebruik gezonder maakt, bleef echter stabiel of daalde zelfs.

Cannabis: Gevaarlijke bestanddelen nemen in aandeel toe, terwijl gezondere ingrediënten krimpen

“Deze bevindingen tonen aan dat hasj in snel tempo is veranderd in Europa, resulterend in een meer potent product met een betere prijsverhouding”, zo vertelt dr. Tom Freeman, verbonden aan de University of Bath en een van de hoofdonderzoekers achter de studie.

Marihuana en hasj met hogere THC-niveau’s (tetrahydrocannabinol) en/of lagere CBD-waarden vergroten de negatieve effecten op lange termijn zoals risico’s op verslaafdheid, maar ook op psychische stoornissen zoals schizofrenie en psychoses. “CBD heeft de mogelijkheid om cannabis veiliger te maken, zonder de positieve effecten te verhinderen die gebruikers zoeken. [Maar] wat we zien in Europa is een toename in THC terwijl CBD-niveau’s stabiel blijven of [zelfs] afnemen, waardoor cannabis schadelijker kan zijn”, aldus nog dr. Freedman. “Deze veranderingen in de clandestiene markt zijn grotendeels verborgen voor wetenschappelijk onderzoek en zijn moeilijk te viseren door beleidsmakers.” Freeman voegt eraan toe dat overheidsregulatie een “alternatieve optie” is om dit euvel aan te pakken.

Volgens schattingen zouden zo’n 24 miljoen Europeanen vorig jaar cannabis gebruikt hebben. Globaal gaat het over meer dan 192 miljoen mensen. Recreatief gebruik is intussen gelegaliseerd in Canada, enkele Amerikaanse deelstaten en Nederland. In het VK is onlangs medisch gebruik toegestaan.