De Duitse bondskanselier Angela Merkel (CDU) en de Franse president Emmanuel Macron (LREM) zijn van plan om nauwere Frans-Duitse banden aan te halen. Volgens sommigen is dit tegelijkertijd een ‘testcase’ voor meer EU-integratie. De Franse en Duitse regeringleiders willen via het verdrag ook een front vormen tegen EU-kritische stemmen. Een opmerkelijk element in het verdrag is dat regio’s aan weerszijden van de Frans-Duitse grens zullen worden aangemoedigd om bepaalde bevoegdheden samen te voegen.

De uitbreiding van het Élysée-verdrag – in 1963 gesloten als verzoening tussen Frankrijk en Duitsland – zal op 22 januari ondertekend worden in Aken. “Beide staten zullen hun samenwerking op het gebied van buitenlandse zaken, defensie, externe en interne veiligheid en ontwikkeling verdiepen en tegelijkertijd werken aan de versterking van het vermogen van Europa om onafhankelijk op te treden”, staat in de tekst te lezen.

‘Eurodistricten’

Het verdrag stuurt aan op meer economische toenadering. “Beide staten zullen de integratie van hun economieën naar een Duits-Franse economische ruimte met gemeenschappelijke regels verdiepen”, klinkt het. De economieën en het economische recht van beide landen zullen met andere woorden op elkaar afgestemd worden. Er komt voorts een panel van deskundigen om economische aanbevelingen te doen aan beide regeringen.

Ook komt er een nauwere samenwerking tussen de inlichtingendiensten en de politie van beide landen. Daarnaast wordt er ook toenadering gezocht op het gebied van cultuur, gezondheid, innovatie en transport.

Een opmerkelijk element in het verdrag is de vorming van zogenaamde ‘Eurodistricten’. Dat meldt de Britse krant The Times. Regio’s aan weerszijden van de Frans-Duitse grens zullen worden aangemoedigd om de bevoegdheden van water, elektriciteit en openbaar vervoer samen te voegen. Zo zouden er bijvoorbeeld gezamenlijke ziekenhuizen, bedrijfsplannen en milieuprojecten tussen de regio’s op poten gezet kunnen worden. Berlijn en Parijs zullen daartoe financiële stimulansen bieden aan deze regio’s.

Duitsland permanent lid in VN-Veiligheidsraad

Ook stelt het verdrag het een prioriteit van de Frans-Duitse diplomatie zal zijn om van Duitsland een permanent lid van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties te maken. Duitsland aast al jaren op meer invloed binnen de VN.

Daarnaast willen de Franse en Duitse regeringshoofden met verdrag een front vormen tegen het EU-kritische blok dat gevormd wordt rond de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini (Lega). “Duitsland en Frankrijk maken duidelijk dat we meer en niet minder samenwerking nodig hebben om toekomstige problemen op te lossen”, zegt de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas (SPD).