De eerste twee kinderen van een Syriëstrijder mogen terugkeren naar ons land. Dat bevestigt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block aan Belga. Enkele weken geleden besliste een Brusselse rechter dat de Belgische staat IS-vrouwen en hun kinderen moet terughalen naar ons land, op straffe van een dwangsom.

Moslimbekeerlinge Tatiana Wielandt en Bouchra Abouallal werden in maart 2018 veroordeeld tot vijf jaar celstraf. Dit wegens het lidmaatschap van terreurorganisatie IS. Wielandt en Abouallal vertrokken in 2013 samen met hun man en kinderen naar het front in Syrië. Nu IS nagenoeg verslagen is, verblijven de twee vrouwen met hun vijf kinderen in een kamp in Syrië. Ze probeerden eerder al – samen met Child Focus – via een rechtszaak tegen de Belgische Staat onze overheid te dwingen hun kinderen te repatriëren. Dit ondanks hun spot op Facebook jegens de Belgische Staat toen ze in 2015 er nog een tweede keer in slaagden om vanuit België naar Syrië te gaan.

Eind vorige maand kregen de IS-vrouwen dan toch gelijk. Een Brusselse kortgedingrechter oordeelde dat de Belgische Staat de vrouwen én meerdere kinderen binnen de 40 dagen moet repatriëren. “Zo niet”, oordeelde de rechtbank “moet [de Belgische Staat] een dwangsom betalen van 5.000 euro per dag vertraging en per kind, begrensd tot maximum 1 miljoen euro”.

IS-kinderen

Nu zouden voor het eerst twee kinderen van een ‘Syriëstrijder’ onderweg zijn naar ons land. De vader van de kinderen, IS-strijder Abdelkarim Elouassaki, kwam in maart 2016 om het leven bij gevechten in Syrië. Moeder Amina Ghezzal vluchtte eind 2017 weg uit Syrië, maar werd gearresteerd in Turkije. Daar zit ze een gevangenisstraf uit van 10 jaar.

Hun kinderen verbleven terwijl ook in Turkije, maar zij zullen nu gerepatrieerd worden. “We zullen de nodige reisdocumenten afleveren aan Turkije, zodat de kinderen die daar al een jaar vastzitten naar België kunnen komen”, aldus staatssecretaris van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld) aan Belga.

Wanneer de andere IS-kinderen, Strijder en Martelaar bijvoorbeeld (de zonen van Tatiana Wielandt), kunnen terugkeren naar ons land is vooralsnog niet duidelijk. De Belgische staat voert daaromtrent onderhandelingen met de Koerden die de macht hebben in het noorden van Syrië. Er zouden in totaal nog 115 kinderen van Belgische IS-strijders in Syrië of Irak verblijven.

ADVERTENTIE