Markus Söder is met 87,4% van de stemmen officieel verkozen tot voorzitter van de CSU, de Beierse christendemocraten en de rechtse zusterpartij van Merkels CDU. Dat gebeurde op een buitengewoon partijtreffen in München afgelopen zaterdag. Daarmee neemt de gematigde Söder de fakkel over van de omstreden federale minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer. En een overgroot deel van (gepeilde) kiezers zien Söder echter niet in staat om de partij weer naar de top te leiden.

Met de verkiezing van de 52-jarige Markus Söder tot nieuwe voorzitter is de machtsoverdracht van Horst Seehofer volledig afgerond. In maart was de voormalige CSU-chef reeds afgetreden als minister-president van Beieren ten gunste van Söder; nu dus ook als voorzitter van de Beierse christendemocraten, de zusterpartij van bondskanselier Angela Merkels CDU. Met de verkiezing van Söder wordt ook een machtsstrijd binnen de partij afgesloten. Die was aan de gang sinds de federale verkiezingen van 2017.

Zachte strategie

De nieuwe voorzitter beklemtoonde in zijn eerste rede in functie de noodzaak van een hervorming van het Duitse federalisme en een pro-Europese politiek. Verder distantieerde hij zich sterk van de rechts-conservatieve Alternative für Deutschland, die bij onze oosterburen sinds een aantal jaren opgang maakt.

Söder zoekt daarmee bewust naar een zekere terughoudendheid en mildheid. Die zachte houding is wellicht een reactie op de slechte peilingen en het teleurstellende resultaat bij de vorige Beierse verkiezingen in 2018, waarbij de christendemocraten met 37,2% hun absolute meerderheid verloren en ‘die Grünen’ de tweede kracht in Beieren werden met 17,5%.

Zijn voorganger Seehofer liet zich de afgelopen jaren herhaaldelijk opmerken door een kritische houding tegenover ‘Die Union’-collega Merkel, onder andere omwille van haar omstreden aandeel in de vluchtelingscrisis van 2015. Söder spaart als nieuwe voorzitter van de CSU daarentegen zijn kritiek op zijn collega’s en pleit juist voor het versterken van de band met de CDU, die sinds die vluchtelingscrisis onder grote druk staat.

(Lees verder onder de tweet.)

Dubbel resultaat

Is de koerswijziging van de kersverse voorzitter echter wel de meest rendabele? In zijn speech voor de verkiezing riep ontslagnemend voorzitter Horst Seehofer op tot eenheid. Dit had tot uiting kunnen komen in een stemmenpercentage van 90% of hoger binnen de partij, wat intern geldt als een teken van onverdeelde steun van de partij. Maar met 87,4% haalde Söder dat net niet en zijn overwinning wordt dan ook door velen beschouwd als een vergiftigd geschenk. CDU-partijvoorzitster Annegret Kramp-Karrenbauer omschreef het als een “zeer eerlijk resultaat”. Alois Scherer (CSU), de burgemeester van Denning in de Oberpfalz, omschreef het echter als een teken van verzet; een logisch gevolg van het werken aan verandering.

Söder reageerde zelf enkel met een kwinkslag en verwees naar het partijcongres in het najaar. Dan kan mogelijk al een nieuwe voorzitter gekozen worden. En misschien zal dat ook nodig zijn. Een bevraging van Emnid toont dat de kritische houding van sommigen binnen de partij door de kiezers gedeeld wordt. Zo denkt slechts 21% van de bevraagden dat Söder de CSU weer tot haar oude toppositie kan brengen. Het zal in ieder geval een serieuze klus zijn. In een regionale peiling die begin deze maand gehouden werd, is de partij inmiddels nog verder gezakt, tot nog ‘slechts’ 35% van de stemmen.