Nadat de voormalige voorzitter van het rechts-conservatieve Alternative für Deutschland in Saksen-Anhalt donderdag uit de partij was gestapt, geeft André Poggenburg nu aan een nieuwe partij gesticht te hebben. De partij die de naam ‘Aufbruch deutscher Patrioten‘ (AdP) kreeg, wil in het najaar al deelnemen aan de parlementsverkiezingen in de deelstaten Saksen, Thüringen en Brandenburg.

De voormalige fractievoorzitter van AfD in Saksen-Anhalt, André Poggenburg, verklaarde op donderdag in een dringende e-mail de partij per direct te verlaten. Poggenburg geeft hierbij de “ontwikkelingen binnen de AfD in de laatste maanden” als reden voor zijn vertrek aan. Een grote factor hierin is hoogstwaarschijnlijk de sanctie die de partij hem had opgelegd. Dit leidde tot een tweejarig verbod voor Poggenburg om functies uit te oefenen binnen de partij.

Sanctie na tweet

De sanctie volgde na een nieuwjaarswens van Poggenburg bij Twitter. Daarin wenste hij “de medeburgers van onze volksgemeenschap een gezond, vredig en patriottisch nieuwjaar”. Hij vervolgde met de stelling dat “de Duitse volksgemeenschap een erfelijk recht heeft op vredige co-existentie in Europa.” Volgens hem gaat het erom dit “energiek te verdedigen tegen nieuw-linkse afschaffers en vijanden van ons volk en onze staat”. “In deze zin: een strijdlustig en patriottisch nieuwjaar!”

https://twitter.com/PoggenburgAndre/status/1079810691924742147

De partijtop verdedigde de sanctie tegen Poggenburg met de verklaring dat het woordgebruik onaanvaardbaar was en een poging om in een persoonlijk uitzichtloze situatie aandacht te krijgen. Zijn specifieke woordkeuze zou daarbij moedwillig in de lijn van nationaalsocialistische propaganda liggen.

Het is niet de eerste keer dat Poggenburg in opspraak komt. In juli 2017 ontstond al een mediastorm nadat de politicus in een interne WhatsApp-groep geschreven had dat “Duitsland aan de Duitsers” toebehoorde. In 2018 werd eveneens een onderzoek ingesteld naar aanleiding van een  een Aswoensdagtoespraak in Saksen-Anhalt waarbij de fractievoorzitter Turken als “kamelendrijvers” en “karwijhandelaars” had uitgemaakt.

Breuk in het Oosten?

De uittrede van Poggenburg bracht tot nu toe nog geen domino-effect teweeg. Volgens de partijtop zijn vier leden uitgetreden omwille van een “foute politiek van de federale partijtop.” In een interview liet Rolf Süßmann, voorzitter van de regionale afdeling Sächsische Schweiz/Osterzgebirge reeds weten dat er telkens weer nieuwe groepen op zullen duiken die het conservatieve meer in de verf zetten wanneer de partij dit niet doet. Volgens Junge Freiheit bestaat er echter een groter netwerk in AfD dat bereid zou zijn om mee te stappen in het nieuwe nationaalconservatieve project van Poggenburg.

Partijsymboliek

De geruchten omtrent een nieuwe partij werden vandaag bevestigd door de voormalige fractievoorzitter in een persconferentie. De nieuwe partij werd ‘Aufbruch deutscher Patrioten’ (‘begin/ontwaken der Duitse patriotten’), ofwel AdP, genoemd. Al van bij de oprichting krijgen ze echter de wind van voren omwille van de nieuwe partijsymbolen. Naast de Duitse driekleur, waarvan de wortels in de Weimarrepubliek en de Duitse democratische beweging omtrent de revoluties van 1830 liggen, koos Poggenburg voor de korenbloem.

(Lees verder onder de tweet.)

Critici verwijzen naar de link met de korenbloem als herkenningsteken voor Oostenrijkse nazi’s in de jaren ’30, die als illegale groepering een ‘groot-Duits’ symbool zochten en de bloem kozen omwille van de symboolwaarde voor de ‘Alduitse Beweging’ van ridder von Schönerer aan het einde van de 19de eeuw. De herkomst van de korenbloem in Duitse patriottische kringen is echter minder brisant. Die verwijst hier naar de romantische cultus rondom de vroeg gestorven prinses Luise van Pruisen, die als ‘Pruisische Korenbloem’ betiteld werd door haar zoon Wilhelm, de latere keizer van Duitsland.

Nieuwe beweging

De nieuwe partij kon echter ook reeds op bijstand rekenen van misnoegde ex-AfD’ers. Voormalige leden van de Saksische AfD en leden van de nieuwe partijtop, Egbert Ermer en Benjamin Przybylla, gaven reeds aan dat de partij het begin zal zijn van een nieuwe “Middenduitse beweging” (verwijzend naar het voormalige Oost-Duitsland, nvdr.) met takken in Brandenburg en Saksen. Op navraag verklaarde Poggenburg dat hij AfD daarbij niet als concurrent maar als medestrijder ziet. Een samenwerking met de extreem-rechtse NPD is echter niet gepland.