In Döbeln, (Oost-)Duitsland vond gisterenavond een aanslag plaats. Onbekenden hebben er een springstof geplaatst in het plaatselijke kantoor van de AfD, een populaire rechts-nationalistische partij in Duitsland. Dat brengen Die Leipziger Volkszeitung en Der Spiegel. Er vielen geen gewonden.

Gisterenavond werd een springstof tot ontploffen gebracht in het AfD-kantoor te Döbeln. De explosie was zo krachtig dat er niet alleen schade was aan het kantoor van de politieke partij, maar ook aan de aangrenzende panden en de twee voertuigen die voor het pand geparkeerd stonden. Gelukkig vielen er geen gewonden, al is de materiële schade omvangrijk: heel wat werfmateriaal van de partij is verbrand.

Niet eerste aanval tegen AfD in Duitsland

De achtergrond van de daad is voorlopig nog onduidelijk, maar tegenover Die Leipziger Volkszeitung liet de politie weten dat men een politiek motief vermoedt. Rechtsnationalisten worden in Duitsland geregeld geviseerd – ook fysiek – door groupuscules zoals het extreemlinkse ‘Antifa’.

Onder meer de vice-minister-president van Saksen (de Duitse deelstaat waarin Döblen zich bevindt) Martin Dulig (SPD) veroordeelde het misdrijf deze ochtend via Twitter, al nam hij van de gelegenheid toch gebruik om mee te delen dat de rechtse partij verder ‘bekampt’ moet worden. “Voor de aanslag op het AfD-bureau in Döblen is er geen legitimiteit”, zo tweette Dulig. “Geweld behoort niet tot de middelen van de democratie. De AfD moet politiek bekampt worden en niet met springstoffen. Deze aanslag helpt de AfD en schaadt de democratie.”

(Lees verder onder de tweet.)

Opvallend, een ander AfD-kantoor in Borna, op nog geen uur rijden van Döbeln werd vorige maand evenzeer beschadigd. Onbekenden gooiden er een muurafdekplaat door het raam. Het geweld lijkt te kaderen in een recente reeks van anti-rechts geweld. In oktober werd zo nog een fysiotherapiecentrum in de Berlijnse wijk Neukölln gevandaliseerd door extreemlinkse daders wegens vermeende AfD-banden en in september werden de bureaus van de partij in Chemnitz – alwaar een Duitser door een migrant werd neergestoken en hardnekkige rechtse burgerprotesten ontstonden – en van federaal parlementslid Jens Maier (AfD) met verf besmeurd.