Nadat reeds eerder de jongerenbeweging en enkele leden van de partij onderzocht werden door de Duitse staatsveiligheid, definieert de inlichtingenorganisatie van ons grote buurland (Bundesverfassungsschutz) nu de populaire rechtse partij AfD in haar geheel als testsubject voor een mogelijk onderzoek”. De jongerenpartij ‘Junge Alternative’ en de rechterzijde van de partij, gegroepeerd in ‘Der Flügel’ gelden als “verdacht”.

In een mededeling van het Bundesamt für Verfassungsschütz (BfV), de binnenlandse staatsveiligheid van de Bondsrepubliek Duitsland, wordt de rechtsconservatieve Alternative für Deutschland (AfD) nu gedefinieerd als een “testsubject voor een mogelijk onderzoek”. De nieuwe classificatie, die vandaag door BfV-chef Thomas Haldenwang medegedeeld werd in Berlijn, berust op basis van een rapport dat zo’n 450 pagina’s telt en zou bewijzen dat de houding van de partij een onderzoek door staatsveiligheid legitimeert.

Identitaire Beweging

De aanleiding voor het onderzoek is de mogelijke band tussen de partij en de rechts-nationalistische ‘Identitäre Bewegung’ (IB), die ook in Duitsland sterk staat. De beweging wordt reeds enkele jaren onderzocht door de Duitse staatsveiligheid en worden als ‘extreemrechts’ gedefinieerd door het BfV. Eerder werden ook de Beierse AfD-voorzitter Petr Bystron en de voormalige Thüringer AfD-voorzitter André Poggenburg gelinkt aan de IB. Ook de uitspraken van enkele federale volksvertegenwoordigers van AfD zou aanleiding gegeven hebben tot deze nieuwe beoordeling.

Precedenten

Welke concrete maatregelen deze nieuwe indeling inhoudt, is echter niet duidelijk. Het BfV deelt enkel mede dat het gaat om een ‘testsubject’. Hierbij zouden geen gegevens opgeslagen mogen worden van de ‘test’ en is het staatsveiligheid niet toegestaan om undercoveroperaties met zogenaamde ‘V-mannen’ door te voeren. Er wordt verwacht dat de classificatie vooral een weerslag zal hebben op het overheidsapparaat en haar ledenbestand.

In september werd ook de Thüringer AfD reeds als ‘testsubject’ ingedeeld. De jongerenorganisatie Junge Alternative (JA) en de meer radicaal rechtse fractie ‘der Flügel’ worden echter wel onder verdenking gesteld, waardoor bij dezen wel undercoveroperaties en een diepgravend onderzoek toegestaan is. Voordien werden enkel de JA-afdelingen in Bremen, Nedersaksen en Baden-Württemberg onderzocht door staatsveiligheid.

Duimschroeven voor de AfD?

De nieuwe classificatie door staatsveiligheid wordt gelinkt aan de uittrede van André Poggenburg, die tot voor kort nog voorzitter was van de Thüringer partijfractie. Deze kreeg een tweejarig verbod om een mandaat in de partij op te nemen na enkele uitschuivers en deelde afgelopen week zijn vertrek en de stichting van een nieuwe partij (AdP) mee. Ook het ineenstorten van de jongerenorganisatie Junge Alternative, die ei zo na door de eigen moederpartij ontbonden werd omwille van het onderzoek door staatsveiligheid en een groot aantal leden uitsloot of verloor, staat in verbinding met dit oudere vraagstuk.

Hiermee is AfD niet de eerste partij die door staatsveiligheid in het oog wordt gehouden. Eerder werd al de extreemlinkse Die Linke, de opvolger van de Oost-Duitse communistische SED, onderzocht door staatsveiligheid, dit echter slechts tot maart 2014. Ook de uiterst rechtse NPD en de communistische KPD, die officieel echter verboden is, zijn in het vizier van het BfV. Het is onzeker in hoeverre dit onderzoek een invloed zal hebben op de Europese verkiezingen in Duitsland van 23 tot 26 mei. 

https://twitter.com/AfD_Bayern/status/1085133541757853696