Dries Van Langenhove, de populaire maar omstreden opiniemaker en oprichter van de alternatief-rechtse jongerengroep Schild & Vrienden, zal tijdens de komende verkiezingen in mei de Kamerlijst van het Vlaams Belang in Vlaams-Brabant trekken. Opvallend: Van Langenhove zal als onafhankelijke kandidaat op die lijst staan. “Ik zal opkomen als onafhankelijk kandidaat, ongebonden aan een partij. Ik wil echter ook de Vlaamse rechterzijde niet nog meer verdelen en dus heb ik een lijst gevormd samen met Vlaams Belang”, luidt het in een reactie in primeur aan SCEPTR. “Politiek is te belangrijk om over te laten aan politici.”

Dries Van Langenhove, oprichter van Schild & Vrienden (S&V) en onlangs door een jaarlijkse HLN-poll verkozen tot derde meest populaire politieke figuur, zal tijdens de komende verkiezingen in de politieke arena stappen. Het rechtse Vlaams Belang en de omstreden politieke activist slaan daarvoor de handen in elkaar. Van Langenhove wenst echter wel zijn onafhankelijkheid te behouden en zal als partijloze kandidaat op de lijst staan. Maar “ik wil de Vlaamse rechterzijde niet nog meer verdelen en dus heb ik een lijst gevormd samen met Vlaams Belang. Anders zou het perverse Belgische systeem ervoor zorgen dat heel wat Vlaamse stemmen verloren gaan,” zo verduidelijkt Van Langenhove.

“Dit engagement zal niets veranderen aan mijn afkeer voor de partijpolitiek”

Op 26 mei zullen kiezers in Vlaams-Brabant een stem kunnen uitbrengen op Dries Van Langenhove. Daar zal de rechtse jongeling (25) de lijst trekken van het Vlaams Belang. Opvallend: dit gebeurt als onafhankelijke kandidaat.

“De toekomst van onze strijd ligt bij Schild & Vrienden en bij de uitbouw van nieuwe, eerlijke media, maar daar bovenop ben ik bereid om een derde uitdaging aan te gaan in de Kamer. Als we slagen in dit opzet, zullen we de politici kunnen confronteren met hun verraad, daar waar het het meeste pijn doet, middenin het parlement,” zo vertelt Van Langenhove aan SCEPTR. “Dit engagement zal niets veranderen aan mijn afkeer voor de partijpolitiek. Ik blijf er nog steeds bij: de particratie is een rot systeem. Het is een deel van het probleem in plaats van de oplossing. We moeten de macht doorbreken die een handjevol partijvoorzitters hebben over het volk. Daarom zal ik dan ook opkomen als onafhankelijk kandidaat, ongebonden aan een partij.”

Vlaams Belang slaat met Van Langenhove twee vliegen in één klap

Van Langenhove ziet het Vlaams Belang echter als de minst schadelijke van de particratische kwaden. “Er zijn veel meer gelijkenissen met het Vlaams Belang dan dat er verschillen zijn, anders zouden we niet samen een lijst vormen. Ik waardeer hun rechtlijnigheid en heldere taal”, aldus nog Van Langenhove. “Ik ga echter wel een andere focus hebben. Kritiek op de ander moet soms, maar geregeld in de eigen boezem kijken is evenzeer belangrijk. Je kan bijvoorbeeld de problemen rond massamigratie, migrantencriminaliteit, moslimradicalisme en dergelijke niet begrijpen zonder ons eigen falen in justitie en politiebeleid in te zien. Nog steeds blijft daar de nodige hervorming en digitalisering uit. Maar opnieuw: Ik zie meer gelijkenissen dan verschillen.”

Het strijdtoneel van Van Langenhove wordt Vlaams-Brabant. En dat is niet toevallig. Op deze manier slaat het Vlaams Belang twee vliegen in één klap. De rechtsnationalistische partij kan zo de steeds groter wordende aantrekkingskracht van Van Langenhove inzetten in de provincie waar men het minst prominente politici heeft. Na de dood van oud-Vlaams parlementslid Joris Van Hauthem (Vlaams Belang) en het vertrek van oud-senator Bart Laeremans (Vlaams Belang) ontstond er immers in de provincie een zekere leemte voor het Vlaams Belang. Bovendien heeft de partij nu ook een electoraal tactisch weerwoord op het wervelwind-fenomeen van Kamerlid Theo Francken (N-VA), die naar alle waarschijnlijkheid in dezelfde kieskring zal opkomen en een te geduchten tegenstander zal vormen op de rechtse flank.

“Partijen moeten zichzelf hiervoor soms durven te overstijgen”, zo vertelt Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken over de samenwerking met Van Langenhove. “De Forza Flandria-gedachte is wat ons betreft niet dood, integendeel. Ze wacht alleen nog op haar officiële geboorte. Met de lijsttrekker voor de Kamer voor de provincie Vlaams-Brabant gaan we alvast over tot de bevruchtingsfase.” Van Grieken benadrukt hierbij wel dat de onafhankelijkheid van de S&V-voorman geen samenwerking in de weg staat. “Dat betekent niet dat er onoverbrugbare zaken tussen ons in staan. Datgene wat ons bindt is veel sterker dan wat ons scheidt. Wel is het zo dat we Dries de mogelijkheid willen gunnen om zijn politieke doelstellingen in alle vrijheid na te streven.”

#KiesDries voor Federaal Parlement

Ik zal een gezamelijke lijst met Vlaams Belang trekken in Vlaams-Brabant voor het Federale Parlement. Naast de uitbouw van Schild & Vrienden en een nieuw mediakanaal ga ik als partijonafhankelijk activist ook deze derde uitdaging aan, want politiek is te belangrijk om over te laten aan politici. #KiesDries

Publiée par Dries Van Langenhove sur Mardi 8 janvier 2019