Gisteren verklaarde sp.a-voorzitter John Crombez dat de migratie naar Europa moet verminderen”. De donkerrode Erik De Bruyn steunt Crombez hierin maar, zo stelt hij tegen De Morgen, de sp.a moet zich op dit punt duidelijk profileren. “Dat een Darya Safai of een Assita Kanko ervan overtuigd is dat enkel N-VA onze waarden verdedigt, vind ik heel jammer”, klinkt het.

De jongere lezer zal het zich misschien niet herinneren, maar niet iedereen binnen sp.a was bijzonder enthousiast over de paarse regeringen onder oud-premier Guy Verhofstadt (Open Vld). In het bijzonder was het zogenaamde Generatiepact – een amalgaam van allerlei besparingsmaatregelen waaronder een verhoging van de brugpensioenleeftijd – een doorn in het oog voor sp.a’er Erik De Bruyn. Hij startte een interne ‘dissidente’ beweging en deed in 2007 zelfs een gooi naar het partijvoorzitterschap, maar met 33,6% had hij niet genoeg om Caroline Gennez te kloppen, die hem tijdens de kiesstrijd een communist noemde.

In 2011 verliet hij de partij om na gefaalde onderhandelingen met de extreemlinkse PVDA in 2012 met een eigen lijst in Antwerpen (Deurne) op te komen. Dat werd echter een flop en hijzelf behaalde slechts 200 voorkeursstemmen. Echter sinds dit jaar is de donkerrode vrijbuiter opnieuw lid van de partij. Zo konden de laatste ontwikkelingen in Antwerpen – zowel de bestuursdeelname als het open debat daarover – hem bekoren. “Decennialang was er een verstikkend intern regime. Iedereen moest braaf luisteren naar de partijbonzen”, laat hij in De Morgen optekenen.

“Tuurlijk moet de instroom naar Europa minderen”

Ook met het pleidooi van Crombez voor minder migratie gaat De Bruyn akkoord. “Tuurlijk moet de instroom naar Europa minderen”, stelt hij tegenover De Morgen. “Dat is geen rechts standpunt. Dat wordt enkel zo geframed. We moeten over migratie een coherent pakket aan standpunten durven innemen. Hierop moeten we ons duidelijker durven profileren”, klinkt het.

(Lees verder onder de uitgelichte tweet.)

Crombez moet met betrekking tot migratie volgens De Bruyn evenwel duidelijker communiceren. “Dat een Darya Safai of een Assita Kanko ervan overtuigd is dat enkel N-VA onze waarden verdedigt, vind ik heel jammer”, stelt donkerrode vrijbuiter. Dat het hoofddoekenverbod in Antwerpen van kracht blijft, juicht De Bruyn dan ook toe. “Het is een kleine minderheid [moslims] die de boventoon voert en waar links zijn oren te veel naar laat hangen. Moslims zijn geen monolithisch blok, maar burgers zoals alle anderen”, aldus De Bruyn in De Morgen.

ADVERTENTIE