Tijdens een inbraak vorige week donderdag zijn op klaarlichte dag de autopsieverslagen gestolen van de terreuraanslagen in ons land op 22 maart 2016 en de aanslag op het Joods Museum in 2014. De autopsierapporten stonden op een harde schijf en lagen in het kantoor van de wetsdokter, dat gewoon open stond. De vermoedelijke dader kon echter snel gevat worden. Het blijkt te gaan om een teruggekeerde ‘Syriëstrijder’. De jihadist in kwestie werd in 2016 nog veroordeeld tot vijf jaar celstraf, maar was reeds op vrije voeten. Dat brengen VTM NIEUWS en BELGA.

De dader van de bizarre diefstal vorige week in het parketgebouw van Brussel is geïdentificeerd door BELGA. Het gaat om Iliass Khayari, een teruggekeerde ‘foreign terrorist fighter’ die in 2016 nog werd veroordeeld tot 5 jaar cel. De helft van zijn straf was echter met uitstel. Pikant detail: de man beweerde zelf in Syrië een man te hebben onthoofd, maar het Belgisch parket vervolgde hem hiervoor nooit.

Dief autopsierapporten is vrijgelaten jihadist: ook zijn ronselaar is inmiddels al vrij

Donderdag werden de autopsieverslagen gestolen van de slachtoffers van de terreurslagen van 22 maart 2016. Het kantoor van de bevoegde wetsdokter stond open en was onbewaakt. Daar waren de rapporten eenvoudig te stelen, want opgeslagen op één harde schijf. Het ging echter wel om een kopij, dus het onderzoek was nooit echt in gevaar. Of de dader gericht op zoek was naar de autopsieverslagen, moet nog blijken. Er werden ook andere goederen gestolen die geen verband houden met de 22/03-aanslagen.

Khayari is geen kleine garnaal in ieder geval. Hij trok reeds eind 2012 naar Syrië als een van de rekruten van jihadronselaar Jean-Louis Denis en Khalid Zerkani. Al een half jaar later keerde Khayari echter terug naar België. Hij had een klaplong en een gebroken bovenarm na een kogelinslag. Een kleine poos hiervoor had hij nog gepocht met hoe hij een weerloze man had onthoofd. In 2016 werd hij veroordeeld voor lidmaatschap van een terreurgroepering tot vijf jaar cel. Hij kwam echter al vroeg vrij. De helft van zijn straf was met uitstel. Voor de onthoofding werd Khayari nooit vervolgd. Jean-Louis Denis werd vorige maand nog vrijgelaten.

Op 22 maart 2016 werden twee islamistische aanslagen uitgevoerd in Brussel en Zaventem. De bommen in de luchthaven en de metro ter hoogte van Maalbeek roofden het leven van 32 mensen: 17 Belgen en 15 buitenlanders. Terreurgroep Islamitische Staat zou de aanslagen opeisen. Het onderzoek naar de aanslagen is nog steeds lopende en draait rond de gebroeders El Bakraoui, Najim Lachraaoui, Mohamed Abrini en hun netwerk. Sinds de aanslagen hebben de nabestaanden van de slachtoffers meermaals hun ongenoegen geuit over de verloop van het onderzoek en de gebrekkige steun vanwege de overheid.

.