Gisteren, tijdens de nieuwjaarsreceptie van de PS, klonk voorzitter Elio Di Rupo ambitieus: “Het is tijd voor de herovering”. “Laten we van 2019 het jaar van reconquista, het jaar van de remontada, maken”, citeert BELGA de Franstalige socialist.

Binnen enkele maanden, na de gewestelijke, federale en Europese verkiezingen, moeten er volgens voorzitter Di Rupo opnieuw PS-regeringen in de steigers staan. Nu, met de Franstalige socialisten Waals en federaal in de oppositie, zitten volgens de PS-voorzitter “hele delen van de bevolking in de problemen”. “De enige manier om die beweging te stoppen, is de PS opnieuw aan de tafel te krijgen op alle niveaus”, klonk het volgens persagentschap BELGA.

De Franstalige socialisten, met Di Rupo als oud-premier, willen zich in Franstalig België profileren als “stabiele en zekere factor” in een veranderende samenleving. Zo werd er (opnieuw) gepleit voor extra belastingen voor de rijken. “Wij, socialisten, zullen exact het tegenovergestelde doen wat de regering-Michel gedurende de afgelopen legislatuur heeft gedaan”, klonk het bij Di Rupo.

Opnieuw kandidaat-premier?

Hoewel de PS het niet goed doet in de peilingen – zo staan concurrenten PVDA en Ecolo op forse winst – blijft de PS de grootste Franstalige partij. Dit maakt voor Di Rupo de kansen op een tweede verblijf in De Zestien waarschijnlijker, ook al wou hij zich tegenover VRT-programma Terzake niet profileren als kandidaat-premier. “Na 26 mei zullen we zien wie winnaars zijn in Vlaanderen en Wallonië”, klonk het. Over de toekomst van zijn partij was Di Rupo dan weer wel duidelijk. “Het is tijd voor de hervorming. Laten we van 2019 een succesvol jaar maken. Het jaar van de reconquista, het jaar van de remontada!”, citeert BELGA hem.