Het is tijd, tijd voor de omslag naar het confederalisme“, verklaarde N-VA-voorzitter Bart De Wever tijdens zijn nieuwjaarstoespraak. Zowel bij de MR als bij de PS kan die uitspraak op weinig animo rekenen. “Waarom moeten we altijd achter Bart De Wever aanlopen? Hij zegt wat hij wil. Hij wil confederalisme en dat is zijn zaak. Wij willen dat niet”, reageert PS-voorzitter Elio Di Rupo

Het confederalisme – wat neerkomt op een nieuwe, grote staatshervorming – is volgens De Wever dé voorwaarde voor een goed bestuur“Het is tijd, tijd voor de omslag naar het confederalisme. Vlamingen én Franstaligen hebben recht op een eigen bestuur, gestoeld op een meerderheid in hun eigen democratie”, verklaarde hij op het nieuwjaarsfeest van zijn partij. In dat kader riep hij de andere politieke partijen op om “samen met ons de zaken op orde” te zetten en de “grondwet niet als een wapen tegen de macht van het volk” te gebruiken.

Enig probleem? Wil men na de verkiezingen de grondwet wijzigen, dan moet deze eerst voor herziening vatbaar worden verklaard. Doordat na een verklaring tot herziening van de grondwet automatisch verkiezingen volgen, stemt men zo’n maatregel steevast voor de verkiezingen. Eerder verklaarde CD&V-voorzitter Wouter Beke dat de Zweedse partijen waren overeengekomen om op het einde van de legislatuur een dergelijke verklaring op te stellen.

‘Demandeur de rien’

Door uit de regering-Michel te stappen heeft De Wever volgens Beke “de zaak nu wel erg bemoeilijk”. Echter, zowel de MR en als de PS hebben al laten verstaan dat ze weinig zin hebben in een confederaal avontuur. “Als De Wever het over confederalisme heeft, dan bedoelt hij het afschaffen van de solidariteit van het Noorden richting het Zuiden van het land. Dat betekent het einde van het land”, citeert BELGA Di Rupo. Daarnaast vroeg Di Rupo zich af “waarom […] we altijd achter Bart De Wever [moeten] aanlopen?”. “Hij zegt wat hij wil. Hij wil confederalisme en dat is zijn zaak. Wij willen dat niet”, klinkt het duidelijk.

Hoewel het communautaire voor de PS en de MR nog in de diepvries steekt, ontdooit de vraag voor een nieuwe staatshervorming in onder meer Knack en het Vlaamsgezinde magazine ‘t Pallieterke“De verschillende versies van het Toekomstcontract voor Wallonië, de Marshallplannen, de 12 miljard euro die we van de Europese structuur- en investeringsfondsen hebben gekregen. Het heeft allemaal niets geholpen. Wallonië kan zich alleen overeind houden dankzij de geldstromen vanuit Europa en Vlaanderen”, oordeelde Philippe Destatte, ex-kabinetschef van oud-minister van Wetenschapsbeleid Jean-Maurice Dehousse (PS), daarnaast hard in L’Echo vorige week.