Mechels N-VA-gemeenteraadslid Melikan Kucam, die volgens bronnen van VRT-programma ‘Pano’ grof geld verdiende aan humanitaire visa, bezorgt ex-staatssecretaris Theo Francken (N-VA) kopzorgen. Francken heeft sinds 2015 gekozen voor onduidelijke constructies met allerhande tussenpersonen. Dan heb je als staatssecretaris boter op je hoofd, klonk het bij Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt. Vlaams Belang-Kamerlid Filip Dewinter focust zich op een ander punt. Volgens hem steunt Francken “gewild of ongewild de religieuze genocide in het Midden-Oosten door vervolgde christenen massaal naar hier te halen”

Een Pano-reportage bracht deze week aan het licht dat Kucam de spil zou zijn in een visa-carrousel waarbij hij tegen betaling ‘geschikte kandidaten’ voordroeg aan het kabinet van oud-staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Maar nu zou ook blijken dat Kucam zich beschuldigde aan uitkeringsfraude. Hiervoor zouden leeftijden zijn aangepast en schijnechtscheidingen verricht. Het doel? Hogere uitkeringen krijgen.

De ex-staatssecretaris evenwel blijft zijn beleid verdedigen. Het slechtste wat ik gedaan heb in mijn leven is mensen te vertrouwen. En het beste wat ik gedaan heb in mijn leven is mensen te vertrouwen”, klonk het vandaag op Twitter. Gisteren vertelde hij aan ROB-tv het volgende: “Ik ben de populairste politicus van het land en ik moet en zal vallen, ze hebben bloed geroken. Ze zullen blijven proberen om mij te doen vallen, maar ik heb sterke schouders.” De geruchten die stellen dat de N-VA wegens deze affaire in plaats van ontevredenheid over het Marrakesh-pact uit de regering zou zijn gestapt, noemde Francken nog “te gek voor woorden”.

Dewinter: “Ontchristelijking Midden-Oosten is een bewuste strategie”

Voor Dewinter evenwel is de gebruikte procedure niet het belangrijkste. Wel hekelt hij het binnenhalen van Oosterse christenen. Francken steunt volgens hem “gewild of ongewild de religieuze genocide van in Midden-Oosten door vervolgde christen massaal naar hier te halen”. Dit komt volgens de Vlaams Belang-lijsttrekker overeen met “de agenda van IS en andere islamfundamentalisten die landen zoals Irak, Syrië en Libanon volledig islamistisch willen maken”.

Dewinter stipt aan dat de “ontchristelijking van het Midden Oosten een bewuste strategie is van de islam-radicalen waar we niet aan mogen meedoen”. “De kruisvaarders wisten het al: Europa nostra. Europa is groter dan het huidige Europese ‘Europa’. De islam wil ons het Midden-Oosten en de Balkan afnemen. We moeten een offensieve strategie tegen de islam voeren en niet in het defensief gaan. Een beetje zoals de kruisvaarders eertijds!”, laat Dewinter tegenover SCEPTR optekenen.

Hangt het van de Vlaams Belang’er af, dan steunt België de Oosterse christenen ter plaatse. “Zij (de Oosterse christenen n.v.d.r.) zeggen mij ook: ‘U moet ons niet helpen met humanitaire visa, wij willen hulp hier. Om onze gemeenschappen te beveiligen, onze kerken te onderhouden…’, klonk het eerder tegenover SCEPTR.

Dewinter verklaarde daarnaast gisteren dat het systeem van humanitaire visa door Francken werd gebruikt om er “electoraal beter van te worden“. “Zijn aanwezigheid op feesten bij deze gemeenschappen tonen dat aan. Het systeem van humanitaire visa met discretionaire bevoegdheid voor de staatssecretaris is dan ook de kat bij de melk zetten.”

Francken: “Voor meneer De Winter is elke vluchteling er één te veel”

“Dat ik dit deed voor electoraal gewin is nonsens”, reageert Francken tegenover SCEPTR. “Zo kwam de organisator van de humanitaire corridor Sant Egidio in de gemeenteraadsverkiezingen op voor CD&V. Dat weerhield me niet om met hem samen te werken. Ik zou elk voorstel overwogen hebben, van wie het ook komt, als het was om vervolgde Syrische christenen uit Syrië te redden die hier familiebanden hebben”.

Francken is het daarnaast oneens met de stelling dat hij het Oosterse christendom zou verzwakken. “Voor meneer De Winter is elke vluchteling er één te veel”, reageert hij. “Hij blijkt niet te beseffen dat het in het thuisland van de Assyrische christenen (Oost-Syrië) bijzonder onveilig is. Zal hij die woorden herhalen eens het daar, of in Egypte, tot nieuw geweld jegens christenen komt?”