Ook in Middelkerke is de nieuwe gemeenteraad formeel geïnstalleerd. Het rechtsliberale enfant terrible Jean-Marie Dedecker (66) neemt er de burgemeesterssjerp op nadat zijn LDD een absolute meerderheid behaalde in de gemeenteraadsverkiezingen afgelopen oktober. Maar de machtsovergang verloopt minder dan vlot, zo blijkt nu. “Toen burgemeester Jean-Marie Dedecker zijn kantoor in het gemeentehuis betrad, was het volledige kantoor leeggeroofd”, zo getuigt gemeenteraadsvoorzitter Tom Dedecker (LDD) in Het Laatste Nieuws. Oud-burgemeester Janna Rommel-Opstaele (Open Vld) reageert onthutst.

Tijdens de afgelopen verkiezingen kreeg de Open Vld een flinke bolwassing in Middelkerke. De partij van Dedecker ging met een absolute meerderheid van de zetels aan de haal, ten koste van onder meer de Open Vld die tot voor kort de burgemeester leverde in de kustgemeente. Maar Open Vld Middelkerke telt geen sportieve verliezers. Althans, dat beweert men nu bij LDD. Daar beschuldigt men hun liberale collega’s aan de linkerkant van sabotage.

Tom Dedecker: “Documenten, attributen, dossiers: allemaal weg, verdwenen of vernietigd”

“Ik verheug me op [een toekomstige samenwerking]”, zo sprak Tom Dedecker raadslid Frederick Spaey (Open Vld) toe en citeert Het Laatste Nieuws. “Alleen moet er ons iets van het hart. Johan Vande Lanotte, de uittredende burgemeester van Oostende (voor de sp.a, red.), liet zijn opvolgers een lijvig document na van dertig punten over de toekomstige en lopende projecten in de stad. Het siert hem zeer dat hij een stand van zaken meegeeft aan de volgende beleidsploeg. Wij hebben in Middelkerke minder geluk. Toen burgemeester Jean-Marie Dedecker zijn kantoor in het gemeentehuis betrad, was het volledige kantoor leeggeroofd.”

Het zou gaan om handboeken, leidraden, “documenten, attributen, dossiers: allemaal weg, verdwenen of vernietigd”, aldus nog Tom Dedecker. “Nochtans zijn al die boeken en attributen aangekocht met belastinggeld van de Middelkerkenaren. Ik weet ook wel, meneer Spaey, dat u hier niks mee te maken heeft, maar de waarheid heeft haar rechten. De uittredende Open Vld-mandatarissen hadden een voorbeeld kunnen nemen aan Vande Lanotte.” Burgemeester Jean-Marie Dedecker trad zijn neef bij: “Het is juist wat hij zegt: in het gemeentehuis blijft helemaal niks meer over”. De eerste gemeenteraad van 2019 (normaliter op 17 januari gepland) moet daarom verdaagd worden tot februari, zo klinkt het nog.

(Lees verder onder de tweet.)

Oud-burgemeester Janna Rommel-Opstaele reageert echter met verontwaardigde verbazing. “Ik weet niet wat meneer Dedecker bedoelt. Ik heb mijn privéspullen meegenomen, maar geen dossiers”, zo vertelt de Open Vld-politica nog via Het Laatste Nieuws. “Misschien is meneer Dedecker nog niet helemaal mee in het computertijdperk, maar alles is digitaal te raadplegen. […] Deze valse beschuldigingen zijn een burgemeester onwaardig.”