De kogel is door de kerk: burgemeester van Middelkerke Jean-Marie Dedecker (LDD) duwt de N-VA-Kamerlijst, zo bevestigen bronnen aan persagentschap BELGA. Eerder was niet iedereen binnen de N-VA onverdeeld gelukkig met de – toen nog eventuele – komst van Dedecker. “Zijn stijl is niet de mijne”, klonk het bij N-VA-oudgediende Jan Peumans.

N-VA en Dedecker hadden in het verleden een stormachtige relatie. Zo werd de rechts-liberaal in 2006 kortstondig lid van de N-VA, nadat hij als rechtse dissident niet langer welkom was bij de toenmalige VLD. De N-VA zette Dedecker echter weer buiten om het kartel van destijds met de dwarsliggende CD&V te beschermen. “Politiek was het de juiste beslissing, maar menselijk was het een fout”, zei N-VA-voorzitter Bart De Wever hierover later. Een jaar geleden verzoenden De Wever en Dedecker zich evenwel met elkaar.

Hoewel Dedecker toen, een jaar geleden, een politieke toenadering ontkende en dat alleen nog maar met “minstens twee deurwaarders” erbij zou zien zitten, heeft hij een warm contact met ex-staatssecretaris Theo Francken. Moed is het belangrijkste in de politiek. Je moet visie en strategie hebben, stelde de N-VA’er begin dit jaar. En, de LDD-topman heeft volgens hem dit alles. “Ik denk dat hij een enorme versterking zou zijn”, aldus Francken enkele weken geleden.

Onafhankelijke lijstduwer

Hoewel het kiescollege van de N-VA zich nog formeel over de kandidatuur van Dedecker moet buigen, werd aan BELGA bevestigd dat de LDD-topman op een N-VA-lijst zal staan. Meer concreet zal hij als onafhankelijke de federale lijst in West-Vlaanderen duwen. Voormalig Europarlementslid en kortstondig minister van Defensie, Sander Loones, trekt de lijst.

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

Hoewel Francken Dedecker via Twitter al hartelijk verwelkomde, is niet iedereen binnen de partij gelukkig met de komst van de rechtse politicus. “Francken is een grote fan van de komst van Dedecker omdat ze goed bevriend zijn. Maar Dedecker heeft altijd zwaar geschoten op de West-Vlaamse N-VA, terwijl hij vriendje speelt met Theo en de Antwerpenaren. Bij ons ga je dus weinig mensen vinden die roepen dat hij moet komen”, liet een N-VA-parlementslid enkele dagen geleden in het Nieuwsblad optekenen.

Geloofwaardig als onafhankelijke?

Dedecker spaarde in het verleden zijn kritiek niet voor deze regeringen zoals ook bleek uit een interview in het Vlaamsgezinde weekblad ‘t Pallieterke afgelopen zomer. Onder andere de zware beroepen-regeling moest er aan geloven. “Als bij de NMBS werken een zwaar beroep is, wat is zeevisser en kasseilegger dan? Slavenarbeid?”. Waar de LDD-politicus zich evenwel nog het meest aan stoorde is het Arco-akkoord (dat de verkoop van Belfius koppelt aan een regeling voor de gedupeerde Arco-spaarders). “Wat een schande dat de N-VA daarin is meegaan.” Meer recentelijk schoot Dedecker veelvuldig op het VN-migratiepact van Marrakesh dat volgens de rechtsliberaal “een regeringscrisis waard” is en ook de hoge dieseltaksen en het migratiebeleid hekelt Dedecker.

ADVERTENTIE