Niet enkel de christendemocraten hielden gisteren hun nieuwjaarsfeest, ook de N-VA-militanten verzamelden zich na een hectisch verkiezingsjaar voor, ogenschijnlijk, een nieuw hectisch verkiezingsjaar. In zijn toespraak blikte N-VA-voorzitter Bart De Wever vooruit naar de nationale verkiezingen in mei én naar wat daarop volgt. Zo legde hij het confederalisme wederom op tafel. 

Hoewel de Vlaams-nationalisten medio december de regering verlieten, wil De Wever opnieuw deelnemen aan de federale regering. Echter, het confederalisme – wat neerkomt op een nieuwe, grote staatshervorming – is volgens De Wever dé voorwaarde voor een goed bestuur“Het is tijd, tijd voor de omslag naar het confederalisme. Vlamingen én Franstaligen hebben recht op een eigen bestuur, gestoeld op een meerderheid in hun eigen democratie”, citeert De Morgen de N-VA-voorzitter.

In dat kader riep hij de andere politieke partijen op om “samen met ons de zaken op orde” te zetten en de “grondwet niet als een wapen tegen de macht van het volk” te gebruiken. Immers, indien de N-VA de grondwet wenst te wijzigen, moet dit instrument eerst voor herziening vatbaar worden verklaard. Vooralsnog is het onduidelijk of de Kamer met een dergelijke verklaring zal instemmen.

Identiteit als motor van emancipatie

Hoewel de N-VA-voorzitter de MR van premier Charles Michel nog nodig kan hebben om de grondwet voor herziening vatbaar te verklaren, hekelde hij de “pompeuze verklaringen over de goede kant van de geschiedenis”. “Als het lot van politieke gevangen u feitelijk niets kan schelen, bespaar ons dan alstublieft pompeuze verklaringen over de goede kant van de geschiedenis. Meet u geen morele superioriteit aan alstublieft, het siert u niet”, citeert De Morgen De Wever.

De val van de regering-Michel omschreef De Wever als “doodjammer”. Echter, het eindspel van de Marrakesh-crisis was het volgens hem allemaal waard. “Want dit gaat niet over een detail, maar over de kern van onze overtuiging. Wij geloven in de waarden van de Verlichting die schragen wie wij zijn. En wij geloven dat deze identiteit een motor moet zijn van emancipatie voor iedereen die in Vlaanderen leeft”, aldus De Wever.