N-VA-voorzitter Bart De Wever verdedigde in een reactie tegenover VTM NIEUWS zijn partijgenoot Theo Francken in de zaak rond de visafraude. Hij kan de manier waarop de voormalige staatssecretaris voor Asiel en Migratie wordt aangevallen maar matig smaken. “Sinds Marrakesh is het duidelijk: N-VA moet eraan.”

Hij verwijt de tegenstand dat ze dit dossier gebruiken om electoraal te scoren op kap van zijn partij en partijgenoot. “Het is het doel van andere partijen om ons uit evenwicht te brengen, om Theo electoraal een kopje kleiner te maken”, zegt hij. “Het druipt er gewoon af, de wellust.” Politiek en media moeten het beiden ontgelden. “Wat sommige mensen in het parlement ‘off the record’ durven zeggen, en wat sommige media durven overnemen… Het is duidelijk: barbertje moet hangen; het is bijltjesdag voor Theo.”

 

Bovendien vindt de voorzitter dat men gerust “wat voorzichtiger mag zijn in z’n bewoordingen”, gegeven de context. Volgens hem is het belangrijkste dat de reddingsoperatie christenen uit het Midden-Oosten gered heeft van een zekere dood in handen van Islamitische Staat. “Dat we die mensen daar hebben weggehaald is een daad van absolute goedheid,” vindt hij, in tegenstelling tot Filip Dewinter (Vlaams Belang) die zulke reddingsoperaties ziet als meewerken aan de religieuze genocide aldaar.

Visafraude

Sinds de Pano-reportage over de visafraude door Mechels gemeenteraadslid Melikan Kucam (N-VA) ligt voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken zwaar onder vuur. Francken werd immers tot tweemaal toe getipt over mogelijke fraude met humanitaire visa door Kucam. Het verwijt is dat hij hier toen niets mee gedaan heeft, of nog: dat hij in ieder geval toen politiek verantwoordelijk was. Francken zelf verdedigt zich door erop te wijzen dat hij geen bewijzen had. Beide keren dat iemand hem hierover tipte zou hij die persoon opgedragen hebben om naar de politie te stappen, wat ook gebeurd is.