De kogel is door de kerk: N-VA-voorzitter Bart De Wever himself trekt de Vlaamse lijst en stelt zich kandidaat voor het Vlaams minister-presidentschap. Het doel? Incontournable worden, de Vlaamse regering vormen en dan – vanuit het Martelarenplein – “een bod […] doen op die federale macht”. UGent-politicoloog Carl Devos signaleerde in VRT-programma ‘De Afspraak‘ een tweede motief voor De Wever zijn (verrassende) carrièrestap: het oplossen van een personeelsprobleem. 

Niet Jan Jambon of huidig Vlaams minister-president Geert Bourgeois maar partijvoorzitter De Wever claimt – “als de kiezer het wil” – het Vlaamse minister-presidentschap en trekt bijgevolg de Vlaamse lijst in Antwerpen, zo raakte gisteren bekend. Het plan? “Incontournable zijn in Vlaanderen is opdracht één”, verklaarde De Wever gisteren in VRT-programma ‘Terzake’. “Onze strategie is snel de Vlaamse regering in handen te nemen zodat we sterk staan om ook een bod te doen op die federale macht, in eerste instantie om een paradigmashift naar confederalisme in dit land te krijgen”, klonk het.

Confederalisme (in de koelkast?)