Hoewel N-VA-voorzitter Bart De Wever de Vlaamse lijst zal trekken en zich kandidaat stelde voor het Vlaams minister-presidentschap, blijft hij voorlopig nog een geëngageerd burgemeester“Ik ga tot de laatste dag doorwerken tot de kiezer iets anders beslist”verklaarde hij in ‘De Ochtend’ op Radio 1. Ondertussen hekelt CD&V-boegbeeld en vicepremier Kris Peeters de communicatie van de Vlaams-nationalisten. “Blijkbaar heeft de N-VA een vijand nodig om haar campagne te starten’, klonk het bij de christendemocraat.

De N-VA gaat naar eigen zeggen een vuist maken tegen de aangekondigde reconquista van de PS. Als Di Rupo een reconquista aankondigt, willen wij vooral verdedigen wat we hebben”, klonk het bij federaal lijsttrekker Jan Jambon. Die communicatie over ‘de strijd tegen de PS’ kan Peeters niet smaken. “Blijkbaar heeft de N-VA een vijand nodig om haar campagne te starten”, stelde hij in ‘De Ochtend’. Daarnaast is de “oorlogstaal” volgens hem “opvallend”.

De CD&V zal zich volgens Peeters niet laten opjutten door de N-VA. “Wij gaan verder inhoudelijk onze zaken duidelijk maken, zonder daarbij een vijand te hebben of te zoeken. Dat gaat over inhoud en niet over postjes”, verklaarde de vicepremier in De Ochtend op radio 1. “We zullen op het juiste moment met de juiste personen komen en zullen ons niet laten opjagen, zeker niet door de N-VA”, aldus de christendemocraat.

“Niet elegant”

Eerder stelde Peeters – hoewel hij zelf aan zijn gemeenteraadszetel verzaakte –  geschrokken te zijn “dat De Wever het Antwerpse stadhuis nu al wil verlaten”. “De Wever heeft veel stemmen gekregen, hij heeft een coalitie gevormd, hij is burgemeester voor heel deze legislatuur”, klonk het op Twitter.

De N-VA-voorzitter zelf omschrijft zijn carrièrestap als “niet elegant” maar niet uniek. Hoewel volgens de krant De Standaard verschillende Antwerpse organisaties al om een nieuwe burgemeester vragen, blijft de N-VA-voorzitter naar eigen zeggen “tot de laatste dag burgemeester”. “Ik ga tot de laatste dag doorwerken. Tot de kiezer iets anders beslist. Het hangt ook van de coalitievorming af. Er is nog niets zeker. We moeten ook een heel sterke score hebben. Anders schuift men ons gewoon aan de kant”, klonk het in ‘De Ochtend’.