Tijdens de overgang van oud op nieuw was het niet overal even vrolijk. In de beruchte Brusselse gemeente Molenbeek braken rellen uit die een spoor van vernieling achterlieten. Ontslagnemend minister voor Binnenlandse Zaken Pieter De Crem haalt nu op VTM NIEUWS zwaar uit naar de Brusselse politie. Die heeft naar zijn mening op oudejaarsnacht een reeks inschattingsfouten gemaakt “op vlak van voorbereiding, planning en adequaat handelen”. Volgens hem is een “eengemaakte Brusselse politiezone de enige oplossing” om zulke wantoestanden in de toekomst te vermijden.

De aanwezige politie had de situatie duidelijk niet in de hand in Molenbeek. Maar dat moest niet noodzakelijk zo zijn geweest. Volgens de minister wist men dat men versterking kon aanvragen. “Er was een permanentie in Brussel Hoofdstad met vertegenwoordigers van verschillende politiezones en van de federale politie”. Er vonden namelijk ook andere activiteiten in Brussel plaats die avond, zoals het vuurwerk aan de Heizel. “Men heeft die [versterking] niet aangevraagd.”

(Lees verder onder de video.)

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

 

“En dan nadien, wanneer de rellen zijn uitgebroken”, zo gaat hij verder, “met de plunderingen en de vernielingen, heeft men eigenlijk niet passend gereageerd”, klinkt het. “Men heeft dan pas versterking gevraagd. Die is onmiddellijk ter plaatse gekomen.” De Crem spreekt van een inschattingsfout “op vlak van voorbereiding, planning en adequaat handelen”.

Eengemaakte politiezone

Voor De Crem is er maar één oplossing: “een eengemaakte politiezone, met een eenheid van commando om de zaken in kaart te kunnen brengen, om ze te kunnen voorbereiden en om de gepaste personeelsformaties op het toneel te gaan sturen.” Dit voorstel wordt echter al jaren breed gedragen langs Vlaamse kant, maar stootte tot nu toe steeds op een Franstalig njet.

Maar De Crem is hoopvol dat deze eenmaking er uiteindelijk toch komt. “De gebeurtenissen van de laatste dagen, die voor heel wat verwarring hebben gezorgd, zullen de politiek in de richting duwen van die eengemaakte zone, dat kan niet anders”, aldus De Crem. Hij zal er al voorbereidend werk rond verrichten, want “dit zal in elk geval op de tafel komen bij de vorming van een volgende federale regering.”