Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem, een vertegenwoordiger van de ‘rechtse’ vleugel van CD&V, merkt tegenover Het Laatste Nieuws op dat zijn partij van koers veranderde. “Sinds 14 oktober heeft de partij haar koers gecorrigeerd. Zijn we opgeschoven naar rechts, naar het centrum waar we thuishoren als volkspartij”, klinkt het. 

Begin vorig jaar ventileerde minister De Crem (CD&V), tijdens een diner van de klassiek-liberale denktank Libera!, zijn ongenoegen over (te linkse) positie van zijn partij. “Het discours van de CD&V staat haaks op dat van een volkspartij en het linkse imago komt hard aan bij onze brede basis van ondernemers, zelfstandigen en gezinnen”, klonk het. Intern liet De Crem naar eigen zeggen “bijna wekelijks […] weten dat onze positie te links was”. “Dat is niet de plaats van de CD&V. In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen heeft de partijtop gemerkt dat onze lokale mensen het daar moeilijk mee hadden. Ikzelf ook”, laat hij in Het Laatste Nieuws optekenen.

Het gemor heeft volgens De Crem evenwel resultaat gehad. “Sinds 14 oktober heeft de partij haar koers gecorrigeerd. Zijn we opgeschoven naar rechts, naar het centrum waar we thuishoren als volkspartij. De nieuwjaarsspeech van voorzitter Beke was een kantelpunt. Vooral qua toon. De klankkleur, het timbre is bijgesteld”, stelt hij tegenover de krant.

De Crem: “Elke staatshervorming gaat voor CD&V maar in één richting: meer autonomie voor Vlaanderen”

Met de verkiezingen in het vooruitzicht krijgt ook de roep om een (finale) staatshervorming kracht. Zo zet de N-VA (opnieuw) in op het confederalisme. De vraag of de christendemocraten daarin zullen meegaan is volgens De Crem evenwel “niet aan de orde”. “N-VA heeft elke communautaire ambitie de voorbije vijf jaar in het diepvriesvak gestopt en ook de volgende vijf jaar zal er van haar confederalisme niets in huis komen. Er zal geen constituante zijn, geen verklaring tot herziening van de grondwet”, laat hij optekenen in Het Laatste Nieuws.

Daarnaast stelt De Crem dat we er eerst voor zouden moet zorgen “dat de zesde staatshervorming wérkt voor we aan een volgende beginnen”. Wel sluit de Oost-Vlaamse lijsttrekker, hoewel het CD&V-congres eerder bepaalde dat herfederalisering geen taboe mag zijn, nieuwe bevoegdheden voor het federale niveau uit. “Elke staatshervorming gaat voor CD&V maar in één richting: meer autonomie voor Vlaanderen. Maar wij zijn geen separatisten zoals de N-VA”, aldus De Crem in Het Laatste Nieuws.