Ontslagnemend minister van Telecom Philippe De Backer (Open Vld) wil dat de Belgische overheid nadenkt over het afbouwen van haar belangen in Proximus. Dat zei hij zondagmiddag in het VRT-programma ‘De Zevende Dag‘. “Een regering leidt een land en geen telecombedrijven”, klonk het zeer liberaal. De verklaring van De Backer komt er nadat vorige week bekend werd dat tot 1.900 banen op de helling staan bij het Belgische telecombedrijf.

Bij telecombedrijf Proximus dreigen er verschillende banen te verdwijnen, zo maakte CEO Dominique Leroy afgelopen woensdag bekend. “Het tempo van de digitalisering en de disruptieve marktomstandigheden laten ons geen andere keuze”, klonk het. Tegenover de federale topministers verklaarde Leroy dat zo’n 1.900 werknemers hun baan zouden (kunnen) verliezen. Wel zouden er in de komende drie jaar zo’n 1.250 nieuwe betrekkingen bijkomen. Voor de ontslagnemende federale regering, die steeds het mantra “jobs, jobs, jobs” aanhield, komt dit niettemin als een bittere pil, zo dicht bij de verkiezingen.

Noodzakelijke hervormingen

Wegens de val van de Zweedse coalitie is voormalig staatssecretaris Philippe De Backer minister van Telecommunicatie. Hij is het alvast eens met Leroy dat Proximus zich als telecombedrijf moet hervormen. “Er moeten nieuwe producten en diensten komen, en het bedrijf moet een aantal zaken veranderen in een hele concurrentiële internationale telecommarkt”, vindt de liberaal.

Ondanks het feit dat de Belgische staat meerderheidsaandeelhouder is, met 53,5% van de aandelen, meent de minister dat de overheid de autonomie van Proximus in zulke beslissingen moet respecteren. “Het management beslist over de koers van het bedrijf. Het is ook een beursgenoteerd bedrijf waarbij alle aandeelhouders op dezelfde manier behandeld moeten worden. Het is nu aan het management en Proximus om de sociale dialoog op te starten.” Hij toonde echter wel begrip voor de werknemers, voor wie het slechte nieuws deze week insloeg als een bom, waardoor “1.900 mensen nu in onzekerheid worden gelaten”.

Belang afbouwen

In dezelfde liberale geest vindt De Backer dat men niet alleen de autonomie van Proximus moet respecteren, maar dat de overheid maar eens moet nadenken of het wel haar taak is om vandaag de dag nog een telecombedrijf te beheren. “De overheid is aandeelhouder van een telecombedrijf, maar de regering leidt een land en geen telecombedrijven. Daarom denk ik dat we de komende jaren erover moeten nadenken om het belang van de Staat af te bouwen en Proximus op de markt brengen. In een zo snel evoluerende markt is dit geen taak van de overheid”, besluit de minister.