Partijvoorzitter John Crombez (sp.a) heeft het regeringswerk van de afgelopen 4-5 jaar flink bekritiseerd, zelfs het werk op migratie was laks volgens de vooraanstaande socialist. “Francken heeft minder niet-Europeanen gerepatrieerd dan Maggie De Block” en “hij heeft als staatssecretaris voor Asiel en Migratie meer mensen erkend dan zijn voorgangers”, zo luidt het vernietigend. Volgens de socialistische voorzitter moet België socialer: De ‘afbraakpolitiek’, met onder meer een oneerlijke fiscaliteit en het hoogste BTW-tarief op elektriciteit in combinatie met een ontspoord migratiebeleid, vindt hij niet duurzaam. Dat vertelt Crombez in Humo.

In een interview met Humo heeft sp.a-voorzitter John Crombez een aantal opvallende dingen geuit. Naast zijn optimistisch geloof in de remonte van zijn partij, zijn (persoonlijke) strijd tegen tienerpooiers en zorg voor hun slachtoffers, heeft hij ook uitgehaald naar de (voormalige) meerderheid. Vooral oud-staatssecretaris voor Asiel en Migratie Francken werd daarbij door de mangel gehaald.

Crombez vastberaden om ‘flinks’ in België te brengen: “De illegale migratie naar Europa moet afnemen”

Volgens Crombez is het “verbazingwekkend” dat men bij de VDAB werknemers (informatici) uit Marokko wil halen. “We hebben meer dan 400.000 langdurig zieken die niet meer beschikbaar zijn voor de arbeidsmarkt. Die kosten ons meer dan het aantal werklozen. Een enorme groep mensen wordt gedumpt en vervangen door flexibele en goedkopere buitenlanders”, zo klaagt de econoom van opleiding aan. “Tegelijk gebruiken banken en telecombedrijven het buzzword ‘digitalisering’ om massaal mensen te ontslaan en diensten uit te besteden”.

Voor Crombez is het duidelijk. Een sociaal en billijk beleid moet samengaan met een streng en rechtvaardig migratiebeleid. En volgens de sp.a-voorzitter is dat de afgelopen jaren niet het geval geweest. “De illegale migratie naar Europa moet afnemen, want die zorgt voor menselijke ellende. We moeten veel meer
investeren in de regio’s waar mensen op de vlucht slaan. Maar niemand betwist dat oorlogsvluchtelingen recht hebben op asiel. En zeker Theo Francken niet: hij heeft als staatssecretaris voor Asiel en Migratie meer mensen erkend dan zijn voorgangers.” En  wat Crombez betreft heeft Francken dat te ‘soft’ gedaan. “Zijn stoere tweets moesten het verbergen, maar het evenwicht zat niet goed. Als er veel mensen komen en je erkent
er zoveel, moet je de anderen ook uitwijzen. Francken heeft minder niet-Europeanen gerepatrieerd dan Maggie De Block (die Open Vld-politica die in de vorige legislatuur verantwoordelijke was op migratie en thans opnieuw na de val van de regering, red.).”

Inzake Franckens record-deportatiecijfers van criminele vreemdelingen, ziet Crombez vooral ‘window dressing’, of cosmetica. In een adem trekt hij de Kucam-affaire erbij. “Ik herinner me vooral dat hij in september 32 zware jongens moest laten gaan om plaats te maken voor transmigranten, dat door zijn quotum van vijftig aanvragen per dag kinderen op straat moesten slapen en dat Assyrische christenen tot 14.000 euro moesten betalen voor een humanitair visum. Mensensmokkel en corruptie op die schaal, rechtstreeks via zijn kabinet, wat is dat? In het beste geval onbekwaamheid en misschien nog erger…” 

Crombez aan regering: “Where is our money?”

Ook wat betreft het economisch rapport van de regering, is Crombez niet onder de indruk. “Deze regering pakt altijd uit met haar sociaal-economische realisaties, maar waar zijn die? We hebben de laagste economische groei van de EU, onze jobcreatie is bij de slechtste van Europa en de begroting is een ramp. Weet u nog dat Bart De Wever op tv ‘Show me the money!’ zei tegen PS-kopstuk Paul Magnette? Eigenlijk moet iedereen nu aan De Wever vragen: ‘Where is our money?’,” zo vraagt Crombez aan de lezers van Humo. “Europa waarschuwt dat het begrotingstekort weer oploopt tot 2 procent. Waar is het geld van alle energietaksen, dieselaccijnzen en hogere facturen dan naartoe?”

(Lees verder onder de tweet.)

Om een socialer beleid te financieren, met “zekerheden over lonen, pensioenen en zorg”, een minimumpensioen van 1.500 EUR, een lager BTW-tarief op elektriciteit en eventueel een lagere pensioenleeftijd wil hij de kapitaalconcentratie – “82 procent van de welvaartstoename is in de zakken van de 1 procent rijksten beland” – aanpakken. “Het [nodige] geld [moet komen van] onder meer […] de afschaffing van de fiscale voordelen voor voetballers en diamantairs, de afschaffing van het bankgeheim en een strengere aanpak van de belastingontwijking door holdings en multinationals, aldus Crombez. “Bedrijven die in verschillende landen actief zijn, brengen vaak dezelfde kosten in meerdere landen in. Bij ons gebeurt dat zo dikwijls dat we een pak geld verliezen”.

Lees hier het SCEPTR-interview met John Crombez uit oktober 2017.