In Congo werden op 30 december verkiezingen gehouden. De resultaten van deze stemming zijn nu eindelijk geteld en bekend gemaakt door de officiële kiescommissie. Van de 18 miljoen uitgebrachte stemmen, gingen er 7 miljoen naar oppositiekandidaat Félix Tshisekedi, dat is verrassend meer dan alle andere kandidaten. Voorlopig blijven rellen en onregelmatigheden uit in het land, dat sinds de onafhankelijkheid in 1960 geplaagd wordt door burgeroorlog, rebellieën en ander geweld. Maar Tshisekedi wil hier komaf mee maken. “Nu willen we veranderen met deze nieuwe machtssamenstelling. Armoede, onveiligheid, moorden, we moeten dit alles beëindigen”, zo liet een medestander van Tshisekedi optekenen door Reuters. Het blijft echter afwachten of onrust uitblijft.

Tshisekedi heeft 38,57 procent van de stemmen gehaald en komt daarbij naar voren als de winnaar van de verkiezingen in Congo. De ‘president-elect’ zal normaliter de macht overnemen van Jozef Kabila die sinds 2001 aan de macht was nadat zijn voorganger en vader Laurent Kabila werd vermoord. Aanvankelijk had de Katholieke Kerk in Congo oppositiekandidaat Martin Fayulu impliciet aangeduid als winnaar, maar deze bleek nu slechts 6 miljoen stemmen te behaald hebben en wordt daarbij tweede. De kandidaat van Kabila’s regeringspartij – Ramazani Shadary – behaalde slechts 4,4 miljoen stemmen. Fayulu liet echter al zijn ontevredenheid blijken over de resultaten.

Maakten Kabila en Tshisekedi een pact om Congo te verdelen?

Opvallend, veel Congo-waarnemers en oppositieleden verwachtten kiezersbedrog ten voordele van Shadary. In ieder geval blijkt het resultaat nu anders te zijn uitgevallen. Er wordt evenzeer niet verwacht dat de regering de transitie zal tegenwerken, gezien het in feite de kiescommissie controleert die Tshisekedi als overwinnaar uitriep.

Maar de eerste democratische en vredevolle machtsovergang in onafhankelijk Congo is nog niet veiliggesteld. De nummer twee van de presidentsverkiezingen, Fayulu, noemde de uitslag met merkwaardig gekozen worden een “electorale coup”, aldus Fayulu op RFI (Radio France Internationale). “De resultaten hebben niets te maken met de waarheid van de stembus.” In de kringen rond Fayulu vermoedt men immers dat Tshisekedi een akkoord rond machtsdeling heeft gemaakt met Kabila. Dit gezien in de peilingen Tshisekedi een flink stuk achterophinkte tegenover Fayulu. Die laatste roept nu de waarnemers van 30 december om de ‘echte resultaten’ te publiceren.