Het panel van experts dat na de brutale schietpartij in Parkland, Florida vorig jaar werd belast met het onderzoeken van de omstandigheden van het drama en oplossingen naar de toekomst toe, is vorige week tot een opmerkelijke conclusie gekomen. Het panel wil namelijk onder meer bepaalde, wapenkundige leerkrachten het recht geven om verhuld wapens te dragen. Dat is een oplossing die Amerikaans president Donald Trump (Rep.) al eerder opperde, maar fel voor werd bekritiseerd. Dat brengt USA Today.

De commissie Publieke Veiligheid van de Marjory Stoneman Douglas middelbare school bekritiseerde in een 439 pagina’s tellend rapport de respons van de schoolstaf en de lokale politie op 14 februari 2018. Een 19-jarige schutter genaamd Nicolas Cruz, die omwille van disciplinaire redenen eerder van school werd gestuurd, kon toen gedurende 45 minuten ongestuurd een bloedbad verrichten met een semi-automatisch wapen. Later liet Trump weten dat een mogelijke oplossing vuur met vuur bestrijden zou kunnen zijn: Bepaalde wapenkundige leerkrachten zouden bewapenend kunnen worden zodat dolle schutters vroegtijdig kunnen worden geneutraliseerd. De rechtse president kreeg omwille van zijn voorstel echter de wind van voren, maar nu krijgt hij ruggensteun vanuit onverdachte hoek.

Rapport: “Selecteer, screen en train leerkrachten om wapens verhuld te dragen”

De 15 leden van de commissie keurden unaniem hun rapport goed. In de tekst staan preventieve maatregelen en adviezen die reacties van autoriteiten en schoolleidingen kunnen verbeteren wanneer dergelijke incidenten zich opnieuw voordoen in de toekomst. Het rapport werd naar de gouverneur van Florida gestuurd, alsook het parlement van Florida. “Alle belanghebbenden […] moeten de opportuniteit omhelzen om verandering aan te brengen en scholen in Florida de veiligste in de natie te maken”, zo staat te lezen in het rapport. “Er moet een gevoel van dringendheid zijn – en nu is er geen over de gehele lijn – wat betreft schoolveiligheid.”

Het rapport stelt verder dat de deelstatelijke wetgevende macht een maatregel moet introduceren die toelaat dat leerkrachten “degelijk worden geselecteerd, grondig worden gescreend en uitgebreid worden getraind om verhulde vuurwapens te dragen op campussen. Dit voor zelfverdediging en de verdediging van andere personeelsleden en studenten in reactie op een actieve ‘schutter-situatie’.”

(Lees verder onder de tweet.)

Het voorstel is nagenoeg exact hetzelfde wat Trump uitschreef vorig jaar en voorstelde tijdens een persconferentie. “Ik zei nooit: ‘geef leerkrachten wapens’, zoals werd gesteld door fake-news-CNN en -NBC”, zo tweette Trump destijds. “Wat ik zei, was om de mogelijkheid te bekijken om ‘verhulde wapens te geven aan wapenkundige leerkrachten met militaire of speciale training – enkel de besten. 20% van de leerkrachten […]’.”

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

ADVERTENTIE