Gisteren, op het CD&V-nieuwjaarsfeest, zette voorzitter Wouter Beke de militanten op scherp in de aanloop naar de komende nationale verkiezingen. De inzet hiervan kan volgens de christendemocraat “misschien zelfs groter dan ooit” worden. “Alles waar wij hier voor staan en waar onze samenleving op gegrond is, wordt in twijfel getrokken. De Verenigde Naties, de Europese Unie, de mensenrechten, onze sociale bescherming, de vrijhandel”, klonk het volgens De Standaard.

Met nog (maar) 15,7 procent in de laatste peiling – tegenover 18,6 procent bij de laatste nationale verkiezingen – beginnen de christendemocraten aan een virtuele inhaalrace. Bij het aanvoeren van de militanten klonk voorzitter Beke bijzonder strijdvaardig. “Linkse noch rechtse praatjesmakers hebben de juiste recepten voor de problemen van de mensen. Onheilsprofeten en angstzaaiers zullen de mensen niet de juiste weg tonen. Wat we nodig hebben, is een revolutie van de redelijkheid”, citeert persagentschap BELGA de CD&V-voorzitter.

Beke stipte verder aan dat hij het gevoel heeft dat men “onze manier van leven” van binnenuit onder vuur neemt. “De populisten van links en rechts zijn de echte bedreiging van onze manier van leven. Ze geven de mensen geen echte oplossingen. Wat ze geven, zijn zeepbellen en luchtkastelen. Wat ze nemen, zijn zekerheid en bescherming”, klonk het.

De strijd hiertegen, ‘de revolutie van de redelijkheid’, maakt de inzet van de verkiezingen volgens de christendemocraat “misschien zelfs groter dan ooit”. “Alles waar wij hier voor staan en waar onze samenleving op gegrond is, wordt in twijfel getrokken. De Verenigde Naties, de Europese Unie, de mensenrechten, onze sociale bescherming, de vrijhandel”, verklaarde Beke.

N-VA en … Trump

De CD&V-voorzitter toonde zich kritisch ten aanzien van de partij waarmee de christendemocraten Vlaanderen besturen; de N-VA. “Nu sommigen België niet gesplitst krijgen, willen ze dan maar de Vlamingen splitsen. Maar niet met ons’, citeert De Standaard Beke. “Ik lees dat anderen dromen over de onbestuurbaarheid van ons land na de verkiezingen van mei. Een Belgische shutdown op zijn Trumps dus. Dit is geen droom, maar een nachtmerrie. Maar het maakt het voor de kiezer wel meteen duidelijk: kiezen voor verantwoordelijkheid of vaandelvlucht”, aldus de christendemocraat.