Paweł Adamowicz, de liberale burgemeester van de Poolse stad Gdańsk, overleed op maandag nadat hij zondagavond tijdens een benefietconcert in de borst werd gestoken. De moord heeft Polen diep geschokt. De dader is een 27-jarige man uit Gdańsk met een geschiedenis van gewelddelicten. 

Paweł Adamowicz, de liberale burgemeester van de Poolse stad Gdańsk, overleed op maandag nadat hij zondagavond tijdens een benefietconcert in de borst werd gestoken. Adamowicz werd ‘s nachts meer dan vijf uur geopereerd. Er werd ook massaal bloed ingezameld door de inwoners van Gdańsk. De aartsbisschop van Gdańsk en verschillende politieke figuren bezochten eveneens het ziekenhuis.

Dader geeft vroegere partij Adamowicz schuld voor opsluiting

“Met de diepste spijt moeten we melden dat we helaas de strijd om het leven van de president van de stad hebben verloren. Eer aan zijn nagedachtenis. Hij is zojuist overleden”, zei dokter Tomasz Stefaniak, de directeur van het ziekenhuis waar Adamowicz werd behandeld.

De dader is een 27-jarige man uit Gdańsk met een geschiedenis van gewelddelicten. Hij werd vorige maand vrijgelaten uit de gevangenis. Na de mesaanval riep de dader vanop het podium dat hij ten onrechte gevangen was gezet door de vorige Poolse regering, geleid door het Burgerplatform – de vroegere partij van Adamowicz. “Ik zat gevangen maar was onschuldig […] Het Burgerplatform heeft mij gemarteld. Dat is de reden waarom Adamowicz net stierf”, riep de dader.

Polen geschokt

Zowel politieke tegen- als medestanders uitten hun afschuw over de dood van Adamowicz. Jarosław Kaczyński, voorzitter van de rechtse regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid, zei: “Ik uit grote pijn  voor de tragische dood als gevolg van de criminele aanval op burgemeester Paweł Adamowicz. Wij betuigen onze solidariteit met zijn familie.”

Voormalig partijgenoot en voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk zei: “Paweł Adamowicz, burgemeester van Gdańsk, een man van solidariteit en vrijheid, een Europeaan, mijn goede vriend, is vermoord. Moge hij in vrede rusten.”

De immens populaire Adamowicz was sinds 1998 burgemeester van de Poolse havenstad en werd zes keer herverkozen. Hij mengde zich vaak vrijelijk onder de plaatselijke bevolking. Adamowicz maakte in de jaren 80 deel uit van de democratische oppositie rond Lech Wałęsa tegen het communistisch bewind.