Na de aanslagen in Brussel en Zaventem werd een Brussels bedrijf ingezet om de reputatie van Saoedi-Arabië op te schonen. In het Wahabitische koninkrijk wonen er namelijk veel oliesjeiks met fundamentalistische objectieven en diepe zakken die wereldwijd islamitische terreur financieren. Maar ook de centrale overheid van Saoedi-Arabië speelt frequent een perfide islamistische rol zoals tot voor kort met de Grote Moskee in Brussel die als draaischijf fungeerde voor de radicale islam. Lobbyfirma MSL Brussels moest dit alles zoveel mogelijk toedekken. Dat ontdekte Corporate Europe (CEO) en brengt De Morgen.

“Saoedi-Arabië veroordeelt terrorisme in al zijn vormen, dat zijn geen holle woorden.” Dat was de titel van een opiniestuk in Knack dat net na de 22/03-aanslagen in Zaventem en Brussel werd geschreven in 2016 door Abdulrahman Sulaiman Alahmed, de Saoedi-ambassadeur in ons land (en Luxemburg). Het moest lezers ervan overtuigen dat de Saoedi’s een benevolente actor zijn en een bondgenoot in de strijd tegen het internationale jihadnetwerk van Al Qaida, IS en konsoorten. En toen de pro-fundamentalistische rol van de Grote Moskee in het Brusselse Jubelpark (die de Saoedi’s tot voor kort beheerdenopnieuw in opspraak kwam werd in persmededelingen opnieuw fel georakeld tegen de “wijdverspreide misvatting” dat de Saoedi’s islamitische fundamentalisme zouden promoten. Wat later werd een boodschap die de Saoedi’s goed uitkwam van EU-antiterreurchef Gilles de Kerchove dan weer geretweet door de Saoedische missie bij de EU. Het zijn slechts enkele voorbeelden die De Morgen verzamelde van Saoedisch lobbywerk in België dat niet door de Saoedische overheid zelf werd uitgevoerd, maar wel lobbyfirma MSL Brussels.

MSL geeft pro-Saoedi-activiteit niet aan bij EU

Saoedi-Arabië heeft niet de beste reputatie. Het olierijke land is streng islamitisch, verspreidt direct en indirect het wahabisme en is sterk actief in de omstreden gevechten in de Jemense burgeroorlog en de daarbij horende mensenrechtenschendingen. Ook de verdachte moord op journalist Jamal Khashoggi stelt het regime in een slecht daglicht. Toch heeft het invloedrijke land tal van handelsrelaties met het Westen, zoals met de VS, maar ook met ons land. De Waalse overheid voert via wapenfabrikant FN Herstal wapens uit naar het Midden-Oosterse land, en ook Vlaanderen voert handel met het land ter waarde van honderden miljoenen euro’s. De Saoedi’s voeren vooral farmaceutische producten en machine’s in van ons, terwijl wij bijzonder veel olie(producten) invoeren. Zelfs in die mate dat Vlaanderen een negatieve handelsbalans van meer dan 2 miljard EUR heeft met het grote woestijnland.

Het spreekt dat die profijtige relaties beschermd worden. En daarvoor dient het werk van MSL Brussels, dat ruim één miljoen euro per jaar zou krijgen om de reputatie van de Saoedi’s schoon te maken. Nochtans is MSL Brussels opgenomen het transparantieregister van de EU en is het als dusdanig verplicht om alle klanten te vermelden. De Saoedische overheid is niet opgenomen. “Het is verplicht om alle klanten te vermelden, maar helaas bestaan er een aantal sluiproutes”, zo licht Olivier Hoedeman van ‘CEO’ toe in De Morgen“Ze trekken een rookgordijn op.”

MSL weigert te reageren

Wel vermeld als klant van MSL Brussels is Qorvis. Dat is een van de duurst betaalde lobbyfirma’s van de Saoedi’s actief in de VS. En ‘Publicis’, het moederbedrijf boven MSL Brussels, is tevens eigenaar van Qorvis. De omzet dat MSL Brussels via Qorvis bij de EU aangeeft is echter een pak minder dan wat het zou verdienen aan het Saoedische contract, zo weet De Morgen. MSL Brussels weigerde een reactie te geven na een eerste contactname.

(Lees verder onder de tweet.)

Minister-president Geert Bourgeois (N-VA) annuleerde deze maand nog een handelsmissie naar Saoedi-Arabië. Dit omwille van de mensenrechtenschendingen in Jemen. Vandaag heeft ook technologiefederatie Agoria zich ook uit de handelsmissie teruggetrokken.

Rechtzetting 04/02//19 – 09u45: In een vorige versie van dit artikel werd vermeld dat Karel Vinck, de bekende Belgische zakenman en ex-topman bij de NMBS, aan het hoofd staat van MSL Brussels. Het gaat echter om een naamgenoot, die bovendien Publicis België leidt (de bovengenoemde groep verbonden aan MSL Brussels), niet MSL Brussels zelf.