De Britse premier Theresa May (Con.) heeft een historische nederlaag geleden in het Britse parlement. De overgrote meerderheid van het Britse Lagerhuis heeft haar Brexit-akkoord weggestemd. 118 leden van haar eigen partij stemden tegen. De linkse oppositieleider Jeremy Corbyn (Labour) kondigde aan een motie van wantrouwen tegen de regering-May in te zullen dienen.

Het Britse Lagerhuis heeft dinsdag het akkoord dat de Britse premier Theresa May (Con.) met de EU heeft gesloten met overgrote meerderheid weggestemd. Slechts 202 parlementsleden stemden voor het akkoord, 432 stemden tegen, een meerderheid van 230. Het is meteen de meest verpletterende nederlaag ooit in het Britse parlement.

Motie van wantrouwen

Het akkoord van May stemde noch het ‘Remain’ noch het ‘Leave’ kamp tevreden. Niet alleen de oppositie stemde tegen, maar ook 118 leden van de regerende Conservatieven. Ook de protestantse Noord-Ierse ‘Democratic Unionist Party’ (DUP), die gedoogsteun levert aan de regering-May, stemde tegen. De stemming had normaal al in december moeten plaatsvinden, maar May had deze uitgesteld in een poging haar tegenstanders te overtuigen.

De linkse oppositieleider Jeremy Corbyn (Labour) kondigde meteen na de stemming aan dat hij een motie van wantrouwen zal indienen tegen de regering-May. Woensdag wordt daarover gestemd. Het wordt uitkijken of May ondanks de nederlaag van dinsdag toch nog de steun krijgt van haar Conservatieve Partij. De DUP liet alvast weten hun steun in de regering nog niet op te zeggen.

“Dit is een catastrofale nederlaag. Het parlement heeft zijn oordeel uitgesproken over haar deal. De vertraging en ontkenning kunnen niet verder”, zei Corbyn. May kondigde aan dat, indien zij de stemming overleeft, zij “vast wil stellen wat nodig is om de steun van het parlement [voor een akkoord] te verzekeren”.

Brussel vraagt om duidelijkheid

In Brussel wordt intussen aangedrongen op duidelijkheid. “Wij betreuren de uitslag van de stemming en dringen er bij de Britse regering op aan haar intenties met betrekking tot de volgende stappen zo snel mogelijk te verduidelijken”, zegt de woordvoerder van de voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk.