Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) heeft flink wat vragen over het dossier rond Melikan Kucam. Die laatste wordt ervan beschuldigd om fraude te hebben gepleegd omtrent humanitaire visa en onterecht geld te hebben gevraagd aan kandidaten. Maar volgens Bracke zitten de zaken misschien anders in elkaar en moest Kucam eventueel smeergeld betalen in Syrië aan corrupte ambtenaren om de reis te bespoedigen. “Fraude zit overal. […] Ik heb ook nog aan corrupte mensen geld gegeven als journalist.” Dat liet de kamervoorzitter horen op Radio 1.

Het ontzette gemeenteraadslid uit Mechelen voor N-VA Melikan Kucam zou de spilfiguur geweest zijn in een grootschalige corruptiezaak waarbij hij geld vroeg aan kandidaten voor humanitaire visa en die voordroeg aan toenmalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Dat bleek na een Pano-reportage midden deze maand. Kamervoorzitter Bracke stelt zich echter vragen bij de hetze.

Bracke: “Toen ik werkte voor VRT, heb ik ook aan corrupte mensen geld gegeven om mijn job te doen”

Bracke is als Kamervoorzitter verantwoordelijk om hoorzittingen in het parlement in te stellen, zoals ook verzocht rond de visa-affaire. Iets waar Bracke niet voor stond te springen, “maar als Theo zelf zegt dat hij wil komen, dan ben ik blij dat hij de kans krijgt om zich te verdedigen”, aldus Bracke op Radio 1 deze ochtend. “Het is uniek in de geschiedenis dat een staatssecretaris post factum moet uitleggen wat hij als staatssecretaris heeft gedaan. […] Als Theo er evenwel rotsvast van overtuigd is dat hij niets te verbergen heeft en beslist te komen, wie zou ik dan zijn om dat tegen te houden?”

Over de kwestie zelf lijkt Bracke te indiceren dat Kucam ter goeder trouw kan gehandeld hebben. “Mij valt op dat de advocaat van meneer Kucam de eventuele fraude zo formeel ontkent, dat ik grote vragen bij dit dossier heb. We mogen niet te snel uitgaan van zijn schuld. Het gerecht moet dit inderdaad uitzoeken”, zo illustreert Bracke, die zelf aanduidt al veel geconfronteerd te zijn met fraude. “Fraude zit overal. Je moet heel goed weten wat de realiteit is. […] Toen ik werkte voor de VRT, heb ik ook nog geld gegeven aan corrupte mensen om mijn job te doen. […] In oorlogsgebied staat bij een barrage al snel iemand die iets wil.” En nog: “Iemand moest wel zorgen dat de mensen die de Assyrische christenen begeleidden, hun taak konden uitvoeren.” Bracke suggereert daarbij dat er mogelijks smeergeld moest betaald worden aan magistraten of ambtenaren in het Midden-Oosten om de reis van de visa-gerechtigden te faciliteren.

Deze morgen werd tevens bekend dat Francken zelf inmiddels ondervraagd is door het gerecht omtrent de zaak. “Ik kan bevestigen dat ik ben uitgenodigd voor een verhoor door het gerecht en uiteraard ook op deze uitnodiging ben ingegaan”, zo zei Francken eerder vandaag aan Het Laatste Nieuws“Ik wens in dit verhaal volledige transparantie te verschaffen, maar in het belang van het onderzoek kan ik geen verdere concrete informatie bezorgen.”