In een merkwaardig opiniestuk op zijn website heeft Kamervoorzitter en Gents gemeenteraadslid Siegfried Bracke (N-VA) het opgenomen voor Dries Van Langenhove na diens verbaal duel met Kathleen Cools (VRT) in de veel besproken Terzake-aflevering van vorige week. Tenminste, volgens Bracke heeft de VRT de zaken verkeerd aangepakt. Bracke wil zich niet uitspreken over wie het debat nu heeft gewonnen. Maar zelfs de beste interviewers “moeten worden omringd door een uitstekende (eind)redactie en een vakbekwame hoofdredactie. En daar loopt het fout”, zo klink het.

Vorige week woensdag kwam aan bod hoe Dries Van Langenhove – de omstreden, maar populaire oprichter van de rechtse jongerengroep Schild & Vrienden – zal opkomen op de federale kieslijst van het Vlaams Belang in Vlaams-Brabant als onafhankelijke kandidaat. Die avond werd de opiniemaker uitgenodigd in de VRT-studio van Terzake waar een bitsig debat tussen Van Langenhove en interviewer Kathleen Cools (VRT) al snel volgde. Cools bleef onder andere na heftig ontkennen door Van Langenhove bij hoog en laag beweren dat deze laatste in verdenking is gesteld in verband met het strafonderzoek na de Pano-reportage in september. (Later bleek Van Langenhove nooit formeel in verdenking gesteld te zijn). Er werd ook ruzie gemaakt over een tweet die werd geplaatst door een valse Twitteraccount van Van Langenhove die (kortstondig) werd ingesloten op een VRT NWS-artikel. En volgens Bracke paste de VRT bij dit alles dus niet de nodige voorbereiding en deontologie toe.

Bracke: “Iedereen moet op dezelfde manier geïnterviewd worden”

“Ik moet u om te beginnen waarschuwen: wie bij dat Terzake-interview heeft ‘gewonnen’ ga ik niet beantwoorden”, zo maakt de Gentse N-VA-coryfee meteen duidelijk, die wel de omstandigheden van het debat wil beschouwen. “In dat verband vind ik – anders dan anderen, waaronder zelfs partijgenoten die ik zeer liefheb – dat de VRT de ‘move’ van het Vlaams Belang met Van Langenhove uitgebreid MOEST behandelen. Like it or not, maar dit is echt (groot) nieuws. In alle opzichten trouwens”.

“Kathleen Cools is bij de allerbeste interviewers van de VRT. Dat was zo, dat is zo, dat blijft zo. En er zijn er daar nog, zeer goede interviewers”, vervolgt Bracke. “Maar ook de besten moeten worden omringd door een uitstekende (eind)redactie en een vakbekwame hoofdredactie. En daar loopt het fout. In algemene termen komt het hier op neer: wie het (behoorlijk voorspelbare) verwijt riskeert ‘Lügenpresse’ te zijn, moet uitgerekend heel correct zijn, niet alleen feitelijk, maar op alle fronten.”

(Lees verder onder de tweet.)

Bracke duidt ook concreet waar ‘het fout liep’. “Bij de lezersbrieven van Het Laatste Nieuws vroeg iemand zich af of Terzake op dezelfde wijze pakweg de burgemeester van Molenbeek zou ondervragen. Klopt natuurlijk. De toon moet grosso modo overal dezelfde zijn. […] Doe gewoon hetzelfde met iedereen. De hoofdredactie moet dat zorgvuldig bewaken. Quod non.”

“Begin in een interview nooit over wat niemand kent of verstaat”

Ook wat betreft de verhitte discussie rond Van Langenhoves inverdenkingstelling, hetgeen in werkelijkheid een gelijkstelling betrof, dus een ‘impliciete’, maar geen formele inverdenkingstelling, heeft Bracke opmerkingen. “Je moet ook maken dat de mensen het verstaan. Lijkt nogal wiedes, maar als je jezelf moet nuanceren en zeggen dat de inverdenkingstelling er is, maar dat het gaat om een impliciete inverdenkingstelling, wat dan gelijk staat met een feitelijke, echte inverdenkingstelling, laat maar vallen dan”, luidt het verder. “[…] Begin in een interview nooit over wat niemand kent of verstaat, zelfs als het juist is. Ik kan me voorstellen dat dat in een voorbereiding komt, maar een beetje eindredactie schrapt dat meteen en houdt het erop dat Van Langenhove gerechtelijke vervolging riskeert“. Ook omtrent de verwijzing naar een column in ‘t Pallieterke waarbij Van Langenhove verkeerd verbatim werd geciteerd heeft Bracke kritiek. “Als je – zeer terecht – verwijst naar de financiële toestand van Van Langenhove en zijn Schild & Vrienden dan lees je letterlijk voor wat er in ’t Pallieterke stond, en je kan dat zelfs laten zien – het is televisie!”

(Lees verder onder de tweet.)

Tot slot bekritiseert Bracke de ‘verschrikkelijk erge’ fout en het opvolgend gebrek aan excuses omtrent “de VRT-nieuwssite [die] Van Langenhove totaal foutief citeert (op basis van een account waarvan het onnozelste kind ziet dat het een fake-account is). [Dan moet] je beseffen hoe verschrikkelijk erg dat is […] en dan spreek je af dat zodra Van Langenhove daarover begint, hij meteen wordt onderbroken, de zware fout wordt toegegeven (liefst zelfs met toevoeging van een element waarmee je laat zien hoe erg het is à la ‘de betrokken medewerker is vanmiddag ontslagen’), en er komen ook uitgebreide excuses. Niets daarvan”, aldus Bracke die zijn kritisch stuk afsluit met de volgende zinsnede: “Ik voorspel dat mocht mijn kritiek ooit aan de VRT worden voorgelegd, de reactie zal zijn ‘Ach, we weten waar die kritiek vandaan komt’. Waarna het Vlaams Ministerie van Radio en Televisie rustig verder slaapt. Tja…”