Jair Bolsonaro, de nieuwe rechtse president van Brazilië, wil het Braziliaanse onderwijs grondig hervormen en de “marxistische rotzooi” in de Braziliaanse scholen aanpakken. Dat schrijft hij in een tweet.

“Een van onze strategieën om Brazilië op te laten klimmen van de laagste plaats in de onderwijsranglijst is het aanpakken van de marxistische rotzooi in onze scholen”, tweette Jair Bolsonaro. “We zullen erin slagen om burgers te vormen en geen politieke militanten.”

Onderwijs als weg naar welvaart

“De minister van Onderwijs zal het diversiteitssecretariaat ontmantelen en een alfabetiseringsportfolio. Train burgers die voorbereid zijn op de arbeidsmarkt”, schreef Bolsonaro in een andere tweet. “De tegenovergestelde focus van vorige regeringen, die doelbewust investeerden in de vorming van geesten die verslaafd waren aan de ideeën van de socialistische overheersing.”

Bolsonaro wil daarbij prioriteit geven aan de ontwikkeling van een goed basisonderwijs. “Voor het eerst zal Brazilië prioriteit geven aan het basisonderwijs, wat het heden en de toekomst van onze kinderen echt verandert”, zei de kersverse president in een toespraak. Volgens hem moet Brazilië kijken naar “landen die een voorbeeld zijn in de hele wereld die, door middel van onderwijs, de weg naar welvaart hebben gevonden”.

Samen met de VS tegen autoritair links

Eerder deze week had Bolsonaro al een ontmoeting met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo. Pompeo was te gast op de inauguratie van Bolsonaro. Pompeo kondigde aan dat Brazilië en de Verenigde Staten gezamenlijk de democratische waarden in de regio zullen verdedigen.

“We hebben een kans om samen tegen autoritaire regimes te werken”, zei Pompeo. Dat is een verwijzing naar socialistische en communistische landen als Cuba en Venezuela. Bolsonaro beloofde voor zijn verkiezing al een anticommunistisch bestuur. De ‘Braziliaanse Trump’ zei ook dat hij samen met de Verenigde Staten het communisme in de hele wereld wil bestrijden. De voorbije jaren schoof Latijns-Amerika op naar rechts. Linkse landen als Cuba, Venezuela en Nicaragua zijn nu geïsoleerd.

ADVERTENTIE