Op de eerste dag van zijn ambtstermijn, vaardigde de regering van de nieuwe rechtse Braziliaanse president Jair Bolsonaro meteen een hele reeks decreten uit. Het gaat onder meer om anticorruptie- en -misdaadmaatregelen en landbouwhervormingen. Ook maakt de ‘Braziliaanse Trump’ samen met de Verenigde Staten meteen werk van een anticommunistisch bestuur.

Jair Bolsonaro, de nieuwe rechtse president van Brazilië, blijft niet bij de pakken neerzitten. Op de eerste dag van zijn ambtstermijn vaardigde zijn regering al een hele reeks decreten uit. Zo besliste hij dat inheemse aanspraken op landbouwgrond voortaan beoordeeld zullen worden door het Braziliaanse ministerie van Landbouw. Daarmee vervult hij een belangrijke campagnebelofte aan zijn aanhangers in de landbouwsector.

Corruptie en misdaad

Bolsonaro maakt ook werk van het aanpakken van de corruptie. Zo komt Sergio Moro, de belangrijkste anticorruptierechter van het land, aan het hoofd van het ministerie van Justitie. Moro was verantwoordelijk voor de corruptieprocessen tegen de voormalige president Lula en andere linkse politici.

“De belangrijkste opdracht die mij door de president werd gegeven was duidelijk: maak een einde aan de straffeloosheid voor corruptiezaken en bestrijd de georganiseerde misdaad om geweldsdelicten te verminderen”, zei Moro na zijn inauguratie. Er zou volgende maand werk gemaakt worden van een nieuwe antimisdaadwet. Zo zouden er bijvoorbeeld strengere gevangenisstraffen komen.

Zaterdag kondigde Bolsonaro al aan dat hij van plan is een decreet uit te vaardigen dat ruimer wapenbezit mogelijk moet maken. Alle Brazilianen zonder strafblad zouden volgens dat decreet vuurwapens mogen bezitten.

Samen met de VS tegen autoritair links

Eerder deze week had Bolsonaro al een ontmoeting met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo. Pompeo was te gast op de inauguratie van Bolsonaro. Pompeo kondigde aan dat Brazilië en de Verenigde Staten gezamenlijk de democratische waarden in de regio zullen verdedigen.

“We hebben een kans om samen tegen autoritaire regimes te werken”, zei Pompeo. Dat is een verwijzing naar socialistische en communistische landen als Cuba en Venezuela. Bolsonaro beloofde voor zijn verkiezing al een anticommunistisch bestuur. De ‘Braziliaanse Trump’ zei ook dat hij samen met de Verenigde Staten het communisme in de hele wereld wil bestrijden. De voorbije jaren schoof Latijns-Amerika op naar rechts. Linkse landen als Cuba, Venezuela en Nicaragua zijn nu geïsoleerd.

ADVERTENTIE