Ons land zal geen migranten van twee ngo-schepen opvangen. Dat besliste het kernkabinet van de regering en meldt Belga. De twee ngo-schepen varen met migranten aan boord al twee weken doelloos rond op de Middellandse Zee omdat ze nergens mogen aanmeren. De Europese Commissie vraagt “meer solidariteit” van de Europese lidstaten.  

De problematiek van illegale bootmigratie vanuit Afrika naar Europa sleept al jaren aan en treft vooral landen gelegen aan de Middellandse Zee, zoals Italië en Griekenland. Sinds het aantreden van de nieuwe rechtse Italiaanse regering waait er echter een nieuwe wind door Europa. Italiaans minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini (Lega) beloofde een eind te zullen maken aan deze illegale bootmigratie.

Salvini voegde daad bij woord en weigerde sinds zijn aantreden als minister consequent ngo-schepen met bootmigranten aan boord te laten aanmeren in Italië. Nadien bleef hij de ngo-schepen, die volgens Salvini bijdragen aan mensensmokkel, weigeren. “Wij zijn de baas in ons eigen huis”, stelde Salvini. In de daaropvolgende maanden kondigen nagenoeg alle ngo’s aan hun activiteiten op de Middellandse Zee te staken.

“Meer solidariteit”

Sinds kort zijn enkele ngo’s met reddingsschepen terug actief op de Middellandse Zee. Twee schepen, de Sea-Watch 3 en Sea-Eye visten enkele weken geleden zo’n 50 migranten uit het water, maar hebben tot op heden geen haven gevonden om aan te meren. Italië en Malta weigeren het schip met migranten toe te laten. Dat zorgt voor veel frustraties bij de migranten, waardoor er ook al verschillende confrontaties met geweld hebben plaatsgevonden.

(Lees verder onder de tweet.)

Vorige week riep de Europese Commissie de EU-lidstaten op om “meer solidariteit” te tonen om een oplossing te vinden voor de bootmigranten. “De lidstaten moeten blijk geven van concrete solidariteit. De mensen aan boord moeten veilig en zonder bijkomende vertraging aan wal kunnen gaan”, zo verklaarde een woordvoerder van de Europese Commissie.

De Belgische regering besliste vandaag dat ons land geen bootmigranten zal opvangen. België keurt immers al veel asielaanvragen goed en is dus wel degelijk solidair, benadrukt een woordvoerder van premier Charles Michel (MR) aan Belga. Een oplossing zou echter wel in de maak zijn. Duitsland, Frankrijk, Nederland, Luxemburg, Ierland, Roemenië, Malta, Portugal en Italië zouden bereid zijn een deel van de migranten op te vangen.