Een groepje van vier asielzoekers terroriseerde zaterdag het centrum van het Beierse stadje Amberg. Zij vielen willekeurige voorbijgangers aan. Er vielen twaalf gewonden. Minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer (CSU) hoopt op een wetswijziging om de straatterroristen het land uit te kunnen zetten.

De bende asielzoekers viel op zaterdag urenlang willekeurige voorbijgangers aan. Het geweld begon op zaterdag rond half zeven ‘s avonds. In het station van het Beierse Amberg kreeg de dertienjarige Nino M. zonder aanleiding een slag in de maag van één van de migranten. Kort daarna werd de 29-jarige Marco S. in het gezicht geslagen.

Vier asielzoekers opgepakt

Één van de mannen viel daarop een zeventienjarig meisje aan en schold haar uit voor hoer. Toen de vrienden van het meisje probeerden tussen te komen, werden zij in het gezicht geslagen. Ook zouden de migranten in het station een man pootje gelicht hebben.

“Zij scholden een van ons uit voor ‘nigger’, sloegen onmiddellijk toe. We probeerden weg te rennen, maar bij de verkeerslichten hebben ze ons ingehaald. Het waren er minstens zes. Drie van mijn vrienden werden geslagen, ik werd neergeslagen en geschopt”, zegt een ander slachtoffer (17) tegen Bild. Hij liep kneuzingen en een hersenschudding op. Ook een man die hen probeerde te helpen werd in elkaar geslagen.

De daders vluchtten daarna weg. Daarbij vielen ze nog twee voorbijgangers aan. De politie arresteerde vier mannen van tussen de 17 en de 19 jaar oud: twee Afghanen, een Iraniër en een Syriër. Het viertal zou gedronken hebben. Een van hen verzette zich tijdens de arrestatie en schold een politievrouw uit voor “kut”.

“Diepe minachting voor onze natie”

Michael Cerny (CSU), de burgemeester van Amberg, scheef op Facebook: “De rechterlijke macht moet met de nodige hardheid reageren en dus ook de asielautoriteiten en de jeugdzorginstellingen. Natuurlijk moet het niet veralgemeniseerd worden, maar al deze idioten hebben ook een slechte dienst bewezen aan de vreedzame en geëngageerde asielzoekers.”

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer (CSU) vindt dat asielzoekers die gewelddaden begaan het land moeten verlaten. De minister zei dat hij suggesties zou doen aan de federale regering om een deportatie mogelijk te maken. “Als de bestaande wetten niet voldoende zijn, moeten ze worden gewijzigd. De gebeurtenissen in Amberg zijn zeer verontrustend. Dit is overdreven geweld dat we niet kunnen tolereren”, zei Seehofer.

Rainer Wendt, hoofd van de Duitse politievakbond, riep de regering op om een verklaring af te leggen in verband met de gebeurtenissen. “De federale regering moet een standpunt innemen in deze zaak”, klinkt het. Wendt was ook kritisch voor de autoriteiten, die zeiden dat het motief van de vier geweldplegers onbekend was. “Ik zal u het motief vertellen. Het is een diepe minachting voor onze natie en de mensen die tussen ons wonen”, aldus Wendt.