Het aantal asielaanvragen in België steeg vorig jaar met bijna 20% ten opzichte van het jaar voordien. Dat meldt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld). In tegenstelling tot andere Europese landen, zit het aantal mensen dat asiel aanvraagt in ons land al lange tijd in stijgende lijn. Vooral de forse stijging Palestijnse asielzoekers is merkwaardig. 

Terwijl elders in Europa de asielaanvragen dalen, gebeurt in België het omgekeerde. De recordhoogtes van tijdens 2015 – de climax van de asielcrisis – zijn nog niet bereikt, maar sinds 2016 blijft het aantal asielaanvragen wel jaar na jaar fors stijgen.

In 2017 werd een stijging genoteerd van maar liefst 34% ten opzichte van het jaar voordien. Die stijgende tendens werd ook in 2018 consequent verdergezet. Vorig jaar vroegen in totaal 23.443 mensen asiel aan in ons land, een stijging van net geen 20% ten opzichte van 2017. Hoeveel immigranten er in totaal geregistreerd werden in 2018 is nog niet bekend. In de jaren 2016 en 2017 bedroegen de asielaanvragen zo’n 10% van het totale immigratiecijfer.

De meeste vluchtelingen waren afkomstig uit Syrië, gevolgd door Palestina. Opvallend, gezien het feit er tijdens het piekjaar van de asielcrisis in totaal 11 Palestijnen asiel aanvroegen in ons land.

Palestijnen

Een netwerk van mensensmokkelaars zou achter die forse stijging van Palestijnse asielzoekers zitten. “De perceptie dat ons land the place to be is, gevoed door smokkelaars, speelt zeker een rol”, aldus commissaris-generaal voor de vluchtelingen Dirk Van den Bulck aan De Standaard. Zo goed als alle Palestijnen die naar België kwamen kregen hier immers asiel en het terugsturen van Palestijnen blijkt in praktijk bijna onmogelijk. Nochtans zou de situatie in de grootste delen van Palestina heus niet meer zo onveilig zijn.