Nieuwe cijfers bevestigen wat al langer geweten is. Allochtonen stemmen disproportioneel links. Dat blijkt nu ook uit data van de Universiteit van Antwerpen. De UA kon op basis van exitpolls vaststellen dat maar liefst 90% van de Turkse en Marokkaanse kiezers op een linkse partij stemde in Antwerpen afgelopen oktober. Dat brengt de Gazet Van Antwerpen. De cijfers voeden beweringen van onder meer Vlaams Belang dat stelt dat links massamigratie organiseert omwille van eigen electoraal gewin.

Een overweldigende 80% van de Marokkaanse en Turkse kiezers stemden in Antwerpen op 14 oktober op sp.a, Groen of de PVDA. De radicale migrantenpartijen van Be.One en D-SA scoorden nog eens 10% bij de Turkse en Marokkaanse gemeenschap, goed voor een links totaal van 90%. Vooral de extreemlinkse PVDA springt erbovenuit en gaat met 30,8% van de Turko-Marokkaanse stemmen aan de haal.

Allochtone kiezer Antwerpen stemt links… maar ook etnisch

De allochtone kiezer blijkt ook heel etnisch bewust en stemt grotendeels tribaal. 53,7% van de Turken en Marokkanen in Antwerpen stemt uitsluitend op kandidaten met migratie-achtergrond. Slechts 11% stemt op kandidaten met allerlei etnische achtergronden. Opvallend: 35,1% stemde dan weer exclusief op autochtone kandidaten.

“De resultaten zijn in ieder geval duidelijk”, zo licht UA-onderzoeker Samira Azabar toe in GVA, die samen met Pieter Thijssen het onderzoek uitvoerde. “Partijen zoals N-VA en Open Vld halen amper 1,1%. Vlaams Belang kon [zelfs] niemand van de ondervraagden verleiden tot een stem.” Het onderzoek ligt in lijn met bevindingen in andere Westerse landen. Migranten en hun nakomelingen – zeker van Turkse en Marokkaanse origine – geloven dat linkse partijen meer voor hen kunnen betekenen.

Ter vergelijking: in Antwerpen koos de gehele kiesbevolking – dus allochtoon en autochtoon opgeteld – met 58,2% voor (centrum)rechts, zijnde Open Vld (5,6%), CD&V (6,8%), N-VA (35,3%) of Vlaams Belang (10,5%). Wie daarbij de allochtone bevolking buiten beschouwing zou laten, zou het rechtse aandeel nog flink zien groeien.

(Lees verder onder de infografiek.)

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

”Is er iemand verbaasd?”

Voor de migratiekritische partij Vlaams Belang zijn de cijfers evident. “Is iemand verbaasd? Linkse partijen bedienen hun kiesvee”, zo luidt het verwijtend op Twitter. ”Ze verdedigen zonder omkijken multicultuur, terwijl [het] falen van dit systeem steeds duidelijker wordt. 70% Antwerpse kinderen tussen 0-6 zijn van allochtone afkomst. Dit is geen multicultuur, maar omvolking.”

Het onderzoek werd verricht in districten met grote aantallen allochtonen. “In totaal bemanden we veertien stembureaus in de districten Deurne, Borgerhout, Antwerpen en Hoboken”, aldus nog Azabar.

ADVERTENTIE