Turkije wil dat de Verenigde Staten hun basissen in Syrië aan het Turkse leger overdragen. Turkije plant een offensief tegen de Koerden in het noorden van Syrië. Indien de Verenigde Staten zich versneld uit Syrië zouden terugtrekken zouden zij zonder bescherming achterblijven. De Amerikanen lijken echter gas terug te nemen.

John Bolton, de nationale veiligheidsadviseur van de Amerikaanse president Donald Trump (Rep.), zei er geen sprake kon zijn van een terugtrekking van Amerikaanse troepen uit Syrië, voordat er garanties waren van Ankara dat de Koerdische bondgenoten van Washington veilig zouden zijn.

Offensief tegen Koerden

Eerder kondigde Trump aan dat de Amerikaanse troepen Syrië op korte termijn zouden verlaten. Door die terugtrekking zouden de Koerden zonder bescherming achterblijven. Turkije was een grote militaire operatie aan het voorbereiden om het Koerdische gebied aan te vallen.

Volgens de Turkse president Recep Tayyip Erdogan (AKP) maakt Bolton, die net op dat moment op bezoek was in Ankara, “een serieuze fout”. Turkije zou nooit instemmen met een compromis met de Koerdische milities zoals de YPG, aldus Erdogan. “Elementen van de Amerikaanse regering zeggen andere dingen. De YPG en de PKK kunnen nooit vertegenwoordigers van het Koerdische volk zijn”, zei Erdogan.

Op dinsdag berichtte de Turkse krant Hurriyet dat de Turkse regering aan de VS zou vragen om ofwel de Amerikaanse militaire basissen in Syrië aan de Turken te overhandigen, ofwel deze te vernietigen. Turkije zou niet kunnen accepteren dat de 22 basissen in de handen van de YPG terecht zouden komen.