Er komt een einde aan decennia van socialistisch bewind in de Zuid-Spaanse regio Andalusië. De Partido Popular (PP) en Ciudadanos (C’s) vormen een regering met gedoogsteun van het rechts-unitaire Vox.

In Andalusië is een centrumrechtse regering gevormd tussen de Partido Popular (PP) en de liberale Ciudadanos (C’s). De regering van Juan Moreno Bonilla (PP) zal gedoogsteun krijgen van het rechts-unitaire Vox. Hiermee komt er een eind aan 36 jaar van socialistisch bewind in de Zuid-Spaanse regio.

Gedoogsteun

Vox krijgt onder meer toezeggingen dat de regering de illegale migratie zal aanpakken, de belastingen zal verlagen en het islamitisch fundamentalisme zal bestrijden. “Vandaag verliezen illegale immigratie en corruptie”, zei Javier Ortega, ondervoorzitter van Vox. “De Andalusiërs, de verdediging van het gezin en een meer pluralistische politiek winnen.”

Vox liet enkele van zijn eisen vallen in ruil voor gedoogsteun. Het gaat onder meer over de uitzetting van 52.000 illegalen en een intrekking van wetten inzake huiselijk geweld en LGBT-gelijkheid. Vox vindt de huidige wetten inzake huiselijk geweld nadelig tegenover mannen. PP deed die eisen eerder nog af als “onaanvaardbare nonsens”.

Rechtse en unitaire partij

Vox werd vijf jaar geleden opgericht door misnoegde PP-leden. In december kwam de grote doorbraak van de partij. Vox haalde toen 11% van de stemmen en 12 zetels in het het Andalusische  parlement.

Enkele van de andere eisen van Vox waren onder meer het afstaan van de regionale bevoegdheden van onderwijs, gezondheid en openbare orde aan Madrid. Het unitaire Vox is sterk gekant tegen regionalisme en eist ook een harder optreden tegen de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging.

Daarnaast wil Vox ook wetten om het stierenvechten, flamenco en de viering van de Heilige Week te beschermen. Ook wil de partij de regionale feestdag van Andalusië veranderen om het einde van de Reconquista in 1492 te herdenken.