Sinds het vertrek van de N-VA uit de federale regering, staat het confederalisme opnieuw op de agenda. “Tijd voor de omslag naar het confederalisme, stelde N-VA-voorzitter Bart De Wever op het nieuwjaarsfeest van zijn partij. Groen-voorzitter Meyrem Almaci verzette zich in VRT-programma ‘De Afspraak op vrijdag’ vurig tegenover dat idee. “Niemand staat daar op te wachten, noem het wat het is: het is een stap naar het separatisme waar geen enkele Vlaming, geen enkele Belg voor openstaat”, klonk het. 

Communautair gezien zette de N-VA 2019 stevig in. “Het is tijd, tijd voor de omslag naar het confederalisme. Vlamingen én Franstaligen hebben recht op een eigen bestuur, gestoeld op een meerderheid in hun eigen democratie”, verklaarde De Wever in zijn nieuwjaarstoespraak. Wat later werd (opnieuw) de oorlog aan de PS verklaard. “De PS blaakt van zelfvertrouwen”, citeert De Tijd De Wever. “Ze wil alle sociaal-economische hervormingen terugdraaien. Dat moet te allen prijze worden vermeden. Wij zullen het bolwerk Vlaanderen verdedigen”.

Almaci evenwel stelt dat – indien de N-VA dat wenst – een strijd met de PS één plaats heeft: het federale parlement. “Het is voor mij nogal cynisch om Vlaanderen te gebruiken als hefboom om België of de PS te blokkeren. Als het de bedoeling is om de PS te bekampen dan doe je dat vanuit het federaal parlement”, stelde ze in VRT-programma ‘De Afspraak op vrijdag’.

“Het is een vlexit”

Ook het confederalisme van de N-VA haalde Almaci door de mangel. “Het confederalisme bestaat nergens op de manier zoals de N-VA [het] naar voor schuift. De realiteit is dat je het moet noemen wat het is, het is een vlexit. Het is een stap naar een Vlaanderen dat zich nog verder afscheidt en via een verdrag met de andere deelstaten dit land wil gaan organiseren”, klonk het.

De Groen-voorzitter verwees ook naar het Verenigd Koninkrijk en meer bepaald de brexit. “Populisme is geweldig. Er is de hemel voorgesteld met leugens en het eindigt met chaos. Eigenlijk is dit met het confederalisme in Vlaanderen net hetzelfde. Niemand staat daar op te wachten, noem het wat het is: het is een stap naar het separatisme waar geen enkele Vlaming, geen enkele Belg voor openstaat”, aldus Almaci in VRT-programma ‘De Afspraak op vrijdag’.