Net als in Molenbeek is het tijdens nieuwjaarsnacht ook in de Brusselse gemeente Sint-Joost-Ten-Node tot hevige rellen gekomen. De politie was op de hoogte van plannen van allochtone jongeren om er amok te maken, maar was toch niet aanwezig. Pas enkele uren nadat de straten afgebroken werden, kwamen ze ter plaatse. Dat meldt Bruzz.

Het geweld tijdens nieuwjaarsnacht was over het algemeen gedaald ten opzichte van de jaren voordien. In de Brusselse gemeente Molenbeek was er van een feeststemming echter weinig sprake. Groepen allochtone jongeren zorgden er voor massale chaos door brand te stichten, straatmeubilair te vernielen en winkels te plunderen. Hulpdiensten die ter plaatse wilden komen werden steevast bekogeld, waardoor Molenbeek omgetoverd werd tot een quasi no-go zone.

Politie op de hoogte van plannen

Nu blijkt dat Molenbeek niet de enige Brusselse gemeente is waar tijdens nieuwjaarsnacht hevige rellen uitbraken. Ook in Sint-Joost-Ten-Node, een gemeente waar ongeveer 98% van de inwoners van buitenlandse origine is, zorgden allochtone jongeren voor een woelige feestnacht. Opvallend: de politie was op voorhand op de hoogte van de plannen van de allochtone jongeren.

“Er deden al zo’n twee weken geruchten de ronde dat er jongeren naar de wijk gingen komen om alles kapot te slagen. Wij hebben dan ook de politie op voorhand op de hoogte gebracht”, aldus een vertegenwoordiger van sekswerkersvereniging Utsopi aan Bruzz. Een bron bij de politiezone Brussel-Noord (Schaarbeek, Sint-Joost, Evere) bevestigt inderdaad dat de politie op de hoogte was gebracht van de geruchten.

Op nieuwjaarsnacht zelf was er echter geen politie te bespeuren in de straten van Sint-Joost-Ten-Node. De allochtone jongeren konden daardoor ongestoord vitrines kapotslaan, auto’s omkantelen en straatmeubilair vernielen. Op foto’s is de immense schade in de straten te zien. Pas enkele uren later kwam de politie ter plaatse. Over het verloop van de nacht of waarom ze niet ter plaatse waren ondanks het feit dat ze op de hoogte waren van de plannen, wilde de politie geen commentaar kwijt.