Begin 2012 verving het SWT-stelsel (Stelsel van Werkloosheid met Bedrijfstoeslag) het brugpensioen. De bedoeling was om af te stappen van een ‘pensioen’ en meer werk te maken van de re-activatie van de betrokken. Zeven jaar later blijkt echter weinig of niets van dat opzet te zijn geslaagd. Amper 2,4% van de recent ontslagen oudere werknemers die in het SWT terechtkwamen zijn opnieuw aan het werk. “En dat ligt niet aan de VDAB, maar aan het systeem zelf”, zo vertelt Vlaams Parlementslid Axel Ronse (N-VA) ondubbelzinnig in Het Laatste Nieuws.

Met de discussie rond SWT-plannen voor de geplande Proximus-ontslagen laait ook de discussie rond het SWT-stelsel zelf op. Open Vld en ex-regeringspartij N-VA willen al een hele poos graag komaf maken met het systeem. CD&V en de linkse oppositie zien dit echter niet zitten. Nochtans, de bedoeling van het SWT-stelsel was steeds dat betrokkenen beschikbaar bleven voor de arbeidsmarkt, maar in de praktijk is dit meestal niet het geval. Dat blijkt nu ook uit cijfers die Vlaams parlementslid Axel Ronse opvroeg.

Ronse: “Ligt duidelijk aan SWT-systeem”

2.678 mensen werden tussen 2017 en juni 2018 in het SWT-stelsel ingeschakeld. Van hen vonden er maar 65 werk: goed voor 2,4%. En van de ‘langdurige’ SWT’ers werden er amper 28 geactiveerd.

“[Di]t ligt niet aan de VDAB, maar aan het systeem zelf”, zo licht Ronse toe via Het Laatste Nieuws. Immers, wie in een SWT-stelsel zit, krijgt niet alleen een werkloosheidsuitkering, maar ook nog een extra toeslag van de voormalige werkgever. Door het vergrote inkomen zien velen het niet zitten om naar nieuw werk te zoeken: het inkomensverschil is te klein.

Men is echter wel verplicht om in te gaan op een passend aanbod, maar over opvolging en sanctionering van SWT’ers is nog steeds weinig geweten sinds dat Vlaams minister van Arbeid Philippe Muyters (N-VA) vorig jaar vroeg om striktere opvolging rond de Carrefour-affaire.

ADVERTENTIE