In het West-Afrikaanse Gabon was vandaag kort een staatsgreep aan de gang. Enkele soldaten namen de controle in van de openbare radio-omroep deze ochtend vroeg. Maar de centrale overheid stelt nu via BBC dat de controle is hersteld. Tanks patrouilleren de hoofdstad. Hiervoor lieten de coupplegers in een korte mededeling weten een ‘Nationale Raad van Restoratie’ in te stellen. De rebellen zouden nu echter gearresteerd zijn. De huidige president van het Land, Ali Bongo, ligt al maanden te herstellen van een infarct in een ziekenhuis in Marokko.

Volgens de coupplegers, die omstreeks 04u00 ‘s morgen hun slag sloegen, versterkte de nieuwjaarstoespraak van president Bongo “twijfels over de capaciteiten van de president om de verantwoordelijkheden van zijn ambt te blijven uitvoeren”, aldus luitenant Kelly Ondo Obiang. Obiang is/was de leider van de zelfverklaarde ‘Patriottische Beweging van de Defensie- en Veiligheidsmachten van Gabon’. De coupplegers zouden echter maar met vijf geweest zijn. Guy-Bertrand Mapangou, een woordvoerder van de regering, liet via BBC weten dat vier van hen zijn opgepakt. Een vijfde kon voorlopig ontkomen.

Coupplegers aan bevolking Gabon: “Sta op als één en neem de controle in van de straat”

Persagentschap AFP liet deze ochtend vroeg weten dat er schoten werden afgevuurd in Libreville, de hoofdstad van de olierijke Afrikaanse natie. Sindsdien patrouilleren militaire voertuigen, waaronder tanks, de hoofdstad. In een video is te zien hoe coupleider Obiang de bevolking en de rest van het leger toespreekt. Hij roept hen op om de coupplegers te vervoegen en openbare gebouwen en luchthavens te bezetten. “Als je aan het eten bent, stop; als je iets aan het drinken bent, stop; als je aan het slapen bent, word wakker. Wek je buren, sta op als één en neem de controle in van de straat”. De oproep blijkt echter niet opgevolgd te zijn. De kalmte in de hoofdstad is grotendeels hersteld, zo weet men bij Reuters.

Ali Bongo (59) werd in oktober gehospitaliseerd na een beroerte. Na eerst in een ziekenhuis in Saudi-Arabië te zijn opgenomen, werd hij in november verplaatst naar een ziekenhuis in Marokko waar hij nog steeds behandeling ontvangt. In zijn afwezigheid heeft het Grondwettelijk Hof van Gabon bevoegdheden van de president overgeheveld naar de vice-president en de premier. Tijdens zijn nieuwjaarstoespraak gaf Bongo toe gezondheidsproblemen te hebben, maar de Afrikaanse staatsleider stelde daarbij dat hij herstellende was. Enkele woorden werden echter gemompeld en hij bewoog zijn rechterarm niet, maar verder leek hij relatief gezond te zijn.

Ali Bongo is sinds 2009 onafgebroken aan de macht. Bongo volgde zijn vader, Omar Bongo, op na diens dood. Die regeerde de voormalige Franse kolonie tussen 1967 en 2009.

ADVERTENTIE