In Bremen, Noord-Duitsland, is parlementslid en deelstatelijk partijvoorzitter Frank Magnitz (AfD) aangevallen. Hij is ernstig verwond aan het hoofd en herstelt momenteel in het ziekenhuis. Dat brengt Der Spiegel. De daders zijn onbekend, maar de rechtse AfD heeft de laatste maanden te kampen met meerdere aanslagen vanwege het extreemlinkse groupuscule Antifa

Drie kwaadwillenden vielen Magnitz omstreeds 17u20 maandagavond aan in de buurt van het theater aan de Goetheplatz te Bremen. Gezien het ambt en positie van Magnitz gaat de politie uit van een politieke motivatie. De verwondingen die zijn toegebracht zijn ernstig en de AfD laat weten dat het slachtoffer “half doodgeslagen” werd. Talrijke politici van de populaire rechtse partij, maar ook van andere partijen veroordelen de aanslag en wensen Magnitz een spoedig herstel. In ons land heeft Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken zich met scherpe woorden uitgesproken over de wandaad.

De politie geeft voorlopig weinig details mee over de aanval. Men is op zoek naar getuigen van het incident.

Veroordelende reacties op aanslag tegen AfD zijn talrijk en breed

De aanval kan nergens rekenen op sympathie. Zelfs Dietmar Bartsch, de federale fractievoorzitter van het communistische Die Linke liet weten dat er “geen rechtvaardiging voor zo’n misdaad” kan zijn. Bundestaglid Cem Özdemir (Die Grünen) liet wel met opvallend gekozen taal weten dat “zelfs tegen de AfD” er geen rechtvaardiging voor geweld kan zijn.

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken schiet via Twitter met scherp op extreemlinks. “Linkse ‘verdraagzaamheid’ laat weer haar ware gelaat zien”, aldus de rechtsnationalist. “AfD-parlementslid aangevallen door gemaskerde Antifa-leden. Spoedig herstel [gewenst].”

(Lees verder onder de tweet.)

Vorige week pleegden onbekenden nog een bomaanslag op een AfD-kantoor in Döblen, in het oosten van Duitsland. De explosie was zo krachtig dat er niet alleen schade was aan het kantoor, maar ook aan de aangrenzende panden en de twee voertuigen die voor het kantoor geparkeerd stonden. Gelukkig vielen er toen geen gewonden. Een ander kantoor van de partij werd vorige maand evenzeer beschadigd. Het geweld lijkt te kaderen in een recente reeks van anti-rechts geweld. In oktober werd zo nog een fysiotherapiecentrum in de Berlijnse wijk Neukölln gevandaliseerd door extreemlinkse daders wegens vermeende AfD-banden en in september werden de bureaus van de partij in Chemnitz en van federaal parlementslid Jens Maier (AfD) met verf besmeurd.