Het aantal illegale migranten dat per boot in Italië aankwam is in januari van dit jaar, onder minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini (Lega) met 95 procent gedaald ten opzichte van dezelfde maand in 2018, toen de centrumlinkse Partito Democratico nog instond voor het beleid. Dat schrijft Il Giornale.

In januari 2018, toen de centrumlinkse Partito Democratico (PD) nog de plak zwaaide in Italië, kwamen er 3.176 illegale immigranten per boot aan in Italië. In januari van dit jaar, nu Matteo Salvini (Lega) minister van Binnenlandse Zaken is, kwamen er slechts 155 illegale immigranten op die manier het land binnen. Wat neerkomt op een verschil van 95 procent.

“Meer repatriëringen dan aankomsten”

De PD beweerde nochtans de aankomsten terug te dringen. Maar “uit de gegevens blijkt dat de Partito Democratico de aankomsten niet heeft tegengehouden”, zegt Salvini. “We doen meer en beter. Voor het eerst is het aantal repatriëringen hoger dan het aantal aankomsten.”

Cijfers van het grensbewakingsagentschap Frontex brachten eerder aan het licht dat het aantal illegale aankomsten aan de buitengrenzen van de EU in 2018 met een kwart was teruggevallen ten opzichte van 2017. Op de centrale Middellandse Zeeroute daalde het aantal oversteken met maar liefst 80% ten opzichte van 2017, van bijna 120.000 naar zo’n 23.000. Het aantal afvaarten vanuit Libië ging met 87% naar beneden en vanuit Algerije met de helft.

In oktober werd bericht dat er op dat moment geen NGO-schepen meer actief waren voor de Libische kust. Doorheen het hele jaar 2016 en het grootste deel van 2017 waren er in de zogenaamde ‘Search and Rescue’ zone voor de Libische kust tal van NGO’s actief. De NGO’s haalden in dat gebied actief migranten op om ze vervolgens naar Italië te brengen. Volgens de organisaties ging het om reddingsoperaties, volgens critici deden zij aan mensensmokkel.

Sinds 2017 werd er steeds meer druk gezet op de NGO’s door de Italiaanse regering en het Italiaanse gerecht. Verschillende NGO’s werden aangeklaagd voor ‘collusie’ met mensensmokkelaars. Ook werden er akkoorden gesloten met Libië. Maar het succesvol stilleggen van de ‘taxidienst’ voor migranten leek vooral toe te schrijven aan het beleid van Salvini. Hij verklaarde als het ware de oorlog aan de NGO’s en sloot herhaaldelijk de Italiaanse havens voor hun schepen.