De Klimaatmars die deze zondag plaatsvond en het milieubeleid van deze regeringen aanklaagt, was een onverhoopt succes. In plaats van de verwachte 30.000 betogers, zakten 70.000 mensen af naar Brussel, alwaar de mars plaatsvond. De NMBS heeft extra treinen ingezet voor hun terugkeer. 

De grootste klimaatbetoging ooit. Zo benoemt Het Laatste Nieuws de afgelopen klimaarmars van vandaag nu reeds. Nog nooit verzamelden zoveel als 70.000 mensen zich in België om te betogen voor groenere energie en strengere milieumaatregelen.

Klimaatmars eindigt met 16 opgepakten en speeches van onder andere Anuna De Wever

De mars startte een half uur vroeger dan gepland: om 13u30 in plaats van 14u00. Opvallend: Kort na aanvang vond er een kleine schermutseling plaats tussen voor- en tegenstanders van kernenergie.

Er werden tevens 16 mensen opgepakt aan het kruispunt Kunst-Wet na een clandestiene actie. “Ze werden opgepakt omdat ze de neutrale zone nabij het federaal parlement niet wilden verlaten”, zo verklaart de woordvoerster van de lokale politie van Brussel, Ilse Van de Keere, in Het Laatste Nieuws.

Omstreeks 15u00 arriveerde de kop van de betoging aan het Europees Parlement waar verschillende sprekers het woord namen, waaronder Anuna De Wever, een van de leidende ‘klimaatspijbelaars’.

Kernenergie populairder bij klimaatbetogers?

Het is niet de eerste maal dat kernenergie wordt voorgedragen als groen alternatief op klimaatbetogingen. Vorige week donderdag daagde Dries Van Langenhove (Schild & Vrienden) op tijdens de klimaatspijbelaarsbetoging in Brussel om er te pleiten voor kernenergie.

ADVERTENTIE