Een dronken bestuurder die in 2017 een 22-jarig meisje doodreed en vluchtmisdrijf pleegde heeft in beroep een lichtere straf gekregen. Hij komt er vanaf met 48 maanden celstraf met uitstel, hetgeen betekent dat hij geen gevangeniscel zal zien. Dat brengt Het Nieuwsblad.

David D. (40) reed tijdens de nacht van 9 op 10 september 2017 door de Vaartstraat West in Ertvelde, zwaar onder invloed. De man had 25 pinten opgedronken, twee lijnen cocaïne gesnoven en zelfs amfetamine gebruikt. Ondertussen was chiroleidster Julie Roelens (22) met een vriend naar huis aan het wandelen na een chirofuif. Ze werd echter gegrepen door D. zijn wagen. Haar lichaam slingerde tegen een boom. Haar vriend belde nog een ambulance, maar alle hulp was tevergeefs. Julie overleed ter plaatse.

Een meisje doodrijden en vluchtten? 8.000 euro en rijverbod

David D. stapte na de aanrijding nog kort uit de wagen om ruzie te maken met de vriend van Julie. Toen hij echter de hulpdiensten hoorde, vluchtte hij. Zijn vader zou na Davids biecht aan de ontbijttafel naar de politie stappen. D. kreeg van de politierechtbank een effectieve celstraf van 30 maanden wegens onopzettelijke doding en 18 maanden effectief voor het vluchtmisdrijf. Maar D. ging in beroep. Daar kreeg hij eveneens 48 maanden, maar met uitstel. Dat wil zeggen dat, behoudens een nieuw misdrijf, de celstraf niet moet uitgezeten worden. D. mag gedurende 8 jaar ook niet meer achter het stuur en moet 8.000 euro boete betalen (4.000 euro voor de aanrijding en 4.000 euro voor het vluchtmisdrijf).

In eerste aanleg had D. nog gepleit dat de aansprakelijkheid bij Julie lag, die op het fietspad of op de rijbaan zou gewandeld hebben naast haar fiets. De rechter volgde die redenering echter niet en “ook deze [beroeps]rechter is van oordeel dat Julie absoluut geen schuld treft”, aldus de vader van Julie in Het Nieuwsblad. De strafmaat is echter wel significant bijgesteld naar omlaag, maar de gegriefde vader is vooral blij dat ‘de bladzijde kan omgedraaid’ worden en Julie geen gerechtelijke schuld treft.