Het Zuid-Afrikaanse Hooggerechtshof heeft op vrijdag een juridische aanvechting van de plannen van president Cyril Ramaphosa (ANC), om land te onteigenen zonder compensatie, verworpen. De aanvechting werd voor het hof gebracht door Afriforum, een groep die de belangen van de blanke minderheid in Zuid-Afrika behartigt.

Afriforum had twijfels over de wettigheid van een belangrijk rapport van een parlementaire commissie, die een grondwetswijziging aanbeveelt om onteigening van land zonder compensatie toe te staan. Volgens Afriforum had de parlementaire commissie illegaal een externe dienstverlener aangesteld om het rapport op te stellen.

Verzoekschriften bevolking genegeerd

Ook zou de parlementaire commissie het verzuimd hebben om meer dan 100.000 verzoekschriften van de Zuid-Afrikaanse bevolking rond het thema in overweging te nemen. Volgens parlementsleden was zo’n 65 procent van die verzoekschriften was gekant tegen een grondwetswijziging.

De onteigening van land zou vooral blanke Boeren treffen, zij bezitten immers het meeste grond. In mei kondigde het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) aan dat het “het argument” zou testen dat de inbeslagname van land zonder compensatie mogelijk was onder de huidige wet. Eind juli kondigde president Cyril Ramaphosa echter aan dat men toch de grondwet zal wijzigen.