Zuid-Afrika: Extreemlinkse politicus roept op om blanken te doden

0
12246

In Zuid-Afrika heeft Andile Mngxitama, partijleider van het extreemlinkse pan-Afrikaanse ‘Black First Land First’ (BLF), opgeroepen tot het “doden van blanken, hun kinderen, hun vrouwen, hun honden, hun katten”.

Andile Mngxitama, partijleider van het extreemlinkse pan-Afrikaanse ‘Black First Land First’ (BLF), zei in een bijeenkomst in Potchefstroom dat “wij voor elke [dode] zwarte vijf blanken zullen doden”. “We zullen hun kinderen doden, we zullen hun vrouwen doden, we zullen hun honden doden, we zullen hun katten doden, we zullen alles wat we op onze weg tegenkomen doden”, zei hij tot groot jolijt van het aanwezige publiek.

Haatzaaierij

Verschillende politieke partijen, waaronder de Democratische Alliantie (DA) en het Congres van het Volk (COPE), beschuldigen Mngxitama van haatzaaierij en het aanzetten tot geweld. De Zuid-Afrikaanse Mensenrechtencommissie (SAHRC) is van plan om Mngxitama voor het gerecht te dagen. Hij werd ook van Twitter verbannen.

Mngxitama verwees naar de zogenaamde Zuid-Afrikaanse ‘taxi-oorlogen’ tussen taxiverenigingen en individuele taxichauffeurs. Volgens hem doodt de taxi-industrie zwarten.

Landhervorming

Het BLF is een van de partijen die de controversiële landhervorming steunt, die tot doel heeft land te onteigenen van (voornamelijk blanke) boeren zonder compensatie om deze daarna te herverdelen onder de zwarten. Mngxitama zet daarbij veel druk op het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) van president Cyril Ramaphosa.